Србија и Балкан

Амбасада САД напала Додика: Смишљени напад на Дејтонски споразум

Наставићемо да сматрамо појединце укључене у антидејтонско понашање одговорним за своје поступке, навела је на Твитеру америчка амбасада у Сарајеву
Амбасада САД напала Додика: Смишљени напад на Дејтонски споразум© FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Амбасада САД у Сарајеву оценила је данас да је одлука председника Републике Српске Милорада Додика да потпише измене и допуне Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, које је високи представник поништио 1. јула, неуставна и да представља "смишљени напад на Дејтонски мировни споразум, Уставни поредак Босне и Херцеговине и државу БиХ".

"Сједињене Државе подржавају суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер Босне и Херцеговине и наставиће да сматрају појединце укључене у антидејтонско понашање одговорним за своје поступке", навела је на Твитеру америчка амбасада у Сарајеву.

Председник РС Милорад Додик данас је потписао Указ о проглашењу Закона о измени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, који је Народна скупштина Републике Српске усвојила на седмој посебној седници, одржаној 21. јуна 2023. године.

Немачки дипломата Кристијан Шмит, кога РС не признаје за представника међународне заједнице у БиХ, поништио је 1. јула закон којим се укида обавеза објављивања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске, које је претходно усвојила Скупштина Републике Српске.

Шмит је такође наметнуо измене кривичног закона БиХ на начин да се радње којим се нарушава уставни поредак државе третирају као кривично дело.

image