Србија и Балкан

Пуповац о кеси за смеће на Теслином споменику у Загребу: Знамо шта сe хтело поручити нама и о нама

Гледајући те вести у први смо мах и сами поверовали да је реч о томе, али смо видели да се у њој заправо налази венац са цвећем
Пуповац о кеси за смеће на Теслином споменику у Загребу: Знамо шта сe хтело поручити нама и о нама© TANJUG/ SRPSKO NARODNO VIJEĆE

Непозната особа је на споменик српског научника Николи Тесли у центру Загреба током претходне ноћи ставила кесу за смеће у којој се налазио венац постављен дан раније поводом његовог рођендана, а вандалски чин убрзо је пропутовао друштвеним мрежама.

Овим поводом огласио се и председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац који се у саопштењу најпре осврнуо на писање и фотографије у медијима.

"Гледајући те вести у први мах смо и сами поверовали да је реч о томе, те се око поднева упутили да видимо да ли је смеће неко у међувремену макнуо. Кад смо дошли до споменика видели смо да врећа за смеће није макнута и да се у њој заправо налази венац са цвећем који је нетко ставио у њу", каже Пуповац.

Венац који је стављен у врећу за смеће, објашњава Пуповац, заправо је венац који су пре два дана око 12.30 положили представници Српског народног већа, СКД Просвете, СДСС-а и Српског демократског форума, двојица посланика у Хрватском сабору и један одборник у Скупштини Града Загреба.

Белег знањa предуго носимо

Можда ће се, додаје Пуповац, неком чинити да је тиме штета или срамота мања, а некоме да није реч ни о штети ни о срамоти, већ о успешном перформансу.

"Како год било, ми веома добро знамо што се са стављањем венца СНВ-а и других српских организација у комуналну врећу за смеће хтело поручити нама и о нама. Тај белег знања предуго и пресвакодневно носимо. Истина, можда га нисмо очекивали ни на Теслин рођендан, ни у Теслином крилу, ни на крижању Масарикове, Прерадовићеве и Теслине", закључио је Пуповац.

image