Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Дан након завршетка НАТО самита, свет није довољан

НАТО је практично објавио да не постоје никакви изгледи за мирно решење сукоба у Украјини, а у завршном документу после самита у Вилњусу готово да нема тачке на кугли земаљској коју није означио као безбедносно интересантну, указује за РТ Балкан политиколог Александар Павић
РТ Балкан анализа: Дан након завршетка НАТО самита, свет није довољан© Tanjug/Paul Ellis/Pool Photo via AP

Најављиван готово подједнако гласно и помпезно као и украјинска офанзива, која по свему судећи доживљава неуспех на фронту, завршен је НАТО самит у Вилњусу – историјски, како је назван на званичном сајту Северноатлантске алијансе.

Од раније се знало да ће једна од главних тема на самиту бити Украјина и како да јој се помогне у сукобу с Русијом "докле год то буде било потребно". Пред сам самит било је готово извесно да ће оба партнера остати ускраћена за своје жеље: НАТО није добио никакву украјинску победу и трофеј офанзиве којима би могао да се похвали, а Украјина није добила чланство у Северноатлантској алијанси па ни временски рок када би могла да јој се придружи.

У комуникеу од 90 тачака, завршној декларацији самита, осим што се Кијеву обећава даља војна и економска помоћ, уз констатацију да је будућност Украјине НАТО, наводи се да ће савезници "понудити Украјини позив да се прикључи НАТО-у када чланице постигну договор и када се испуне услови". Временски оквир је, дакле, неодређена будућност. Поуздана колико и украјинска офанзива.

У документу којим се најављује јачање колективне одбране НАТО-а, мапирају тачке света које представљају безбедносни изазов, говори о операцијама везаним за свемир, климатским променама, улози жена у миру и стабилности, најчешће се помиње Русија.

"Руска федерација је највећа и директна претња сигурности савезника и миру и стабилности у евроатлантском региону", констатује се на самом почетку текста.

Нешто ниже у завршном документу наводи се да НАТО не жели сукоб с Русијом и не представља претњу по њу. Управо супротно томе, из декларације се јасно чита да све што је Русија тражила и тражи када говори о уважавању њене безбедности није уважено.

У завршном документу истиче се значај противракетног штита који је већ размештен и размешта се у Европи, говори се о стратешким нуклеарним снагама, посебно оних из САД, као најважнијој гаранцији безбедности алијансе, даје се пуна подршка политици отворених врата савеза. И изричито се наводи да НАТО никада неће признати "окупацију" Крима, да потпуно подржава територијални интегритет Украјине, а од Русије се тражи да се "безусловно и трајно повуче са територије Украјине". И у делу о подршци алијансе мировним напорима, помиње се само мировна формула украјинског председника Владимира Зеленског – руска страна у тим преговорима и њени захтеви једноставно не постоје.

Не постоје изгледи за мирно решење сукоба  

НАТО је практично објавио да не постоје никакви изгледи за мирно решење сукоба у Украјини, каже за РТ Балкан политиколог Александар Павић.

"Русија ће знати, ако постигне мир са оваквом Украјином, остатак те земље ће или ући у НАТО или ће бити непрекидни извор претње за Русију с обзиром да алијанса обећава да ће да милитаризује Украјину до максимума и да ће највероватније да постане њен члан када се заврши рат", истиче наш саговорник.

Он додаје да је јасно да не постоје никакви изгледи за мирно решење поготово јер је објављено да НАТО никад неће признати ни Крим у саставу Русије нити било какву промену граница Украјине.

"Што значи да је апсолутни компромис искључен. У исто време направљен је Савет Украјина-НАТО у којем ће Украјина бити третирана равноправно као да је чланица, али пошто формално то није, за њу неће важити Члан 5 којим се савезнице обавезују на колективну одбрану у случају да једна од њих буде нападнута. Украјина није добила чак ни такву безбедносну гаранцију", напомиње Павић.

Чак је НАТО истакао да они не желе рат са Русијом, подсећа наш саговорник.

"Дакле, врло је јасно да желе да наставе рат против Русије до последњег Украјинца и не дају ни минимум сигнала да може да дође до компромиса са Русијом нити да се задовоље основни руски безбедносни захтеви или интереси", истиче Павић.

Говорећи о неслагањима међу земљама чланицама, будући да су се могла чути различита мишљења и о чланству Украјине у НАТО-у, али и о ширењу алијансе на индопацифички регион, Александар Павић каже да се ради о мањим неслагањима.

"Све те државе врло добро знају да без Америке нема НАТО-а и да оно што Америка одлучи они могу да гунђају, али ће на крају да то прихвате ако то САД стварно жели. Тако да су они постали вољни саучесници у америчким даљим настојањима да одржи своју улогу глобалног полицајца", каже Павић.

Указује и на то да ко год је читао цео завршни документ може да уочи да не постоји део земаљске кугле где НАТО не осећа да је његов безбедносни интерес.

"Као у филму о Џејмсу Бонду: ни свет није довољан. Они су поменули и Индопацифик и Африку и Блиски исток и Океанију и источну Азију. Нема места које није покривено великом забринутошћу НАТО-а. И не само то, ту су и женска права и климатске промене. То је нешто што по њиховој идеологији обухвата цео свет", напомиње Павић.

НАТО сада служи као инструмент за борбу против климатских промена, што значи да они могу произвољно да прогласе било кога на земаљској кугли као претњу за будућност Земље, каже наш саговорник.

"Они, уствари, желе ремилитаризацију целог европског континента под изговором одбране од руске агресије. Да не постоји Русија, морали би да је измисле. Ово је све бонаца за војно-индустријски комплекс, а и за све оне комплексаше који сматрају да они морају да владају целим светом. То је буквално глобална мапа пута", истиче Павић.

И додаје да сва њихова гомила речи такође треба да покрије чињеницу да губе рат у Украјини, да се показало, како истиче, да њихови индустријски капацитети нису сви заједно једнаки војно-индустријском капацитету Русије и да подршка целог НАТО-а није довољна да спречи украјински пораз.

У глобалној поставци Северноатлантске алијансе, нашла се, наравно, и Србија: Западни Балкан означен је као "регион од стратешког значаја за НАТО", а наша земља позвана је да јача своје односе с алијансом и да буде конструктивна у томе.

По питању ситуације на Косову и Метохији, НАТО је дао подршку дијалогу Београда и Приштине под окриљем ЕУ и по већ добро познатој западној формули позвао "обе стране" да одмах раде на смиривању ситуације и врате се дијалогу.

"Врло упада у очи то што НАТО понавља своју приврженост територијалном интегритету Босне и Херцеговине, а уопште не помиње територијални интегритет Србије, јер је он тај који га нарушава. На нашем терену и у нашем случају, види се сва та њихова лажљива хипокризија. Да није све то трагично било би духовито како се они позивају у тексту на Резолуцију 1244, а изузев четири, све НАТО државе су прекршиле Резолуцију 1244 тиме што су признале лажну државу Косово", каже Павић.

Види се то и по њиховој реторици по питању деескалације, где стављају знак једнакости између лажне државе Косово и праве државе Србије, додаје наш саговорник.

"Свакоме је јасно ко је одговоран за ескалацију на Косову и Метохији, то је режим у Приштини који спроводи терор на северу КиМ и против српског становништва уопште, али то НАТО уопште не занима. Они желе да учврсте своју војну доминацију на Балкану и тако виде сарадњу са Србијом", наводи Павић.

Напомиње и да је врло индикативно то што се у завршном документу помиње да се очекује конструктивност Србије у јавној комуникацији што се тиче НАТО-а.

"Дакле, хоће да утичу на то како се Србија и Срби јавно изражавају о НАТО-у. Практично хоће да ми још хвалимо НАТО, да се захвалимо што нас је бомбардовао. То је такође нешто потпуно неприхватљиво и трагикомично", истиче Павић.

Оваквим настојањима Северноатлантске алијансе свакако на руку неће ићи истраживања јавног мњења која, без обзира на то ко их спроводи, показују да апсолутна већина грађана Србије не жели у НАТО и има негативан став према савезу. У јунском истраживању које је за потребе РТ Балкана урадила Нова српска политичка мисао, чак 85 одсто испитаника рекло да не подржава улазак Србије у НАТО.

"Знамо сви добро шта је НАТО, овај документ само подвлачи то њихово невероватно лицемерје, потпуно интелектуално непоштење и врло јасну намеру да наставе своју агресију и на Русију и на Србију и на међународно право", закључује Александар Павић.

image