Србија и Балкан

Појавила се лажна апликација за градски превоз: Шапић открио детаље "Београд плуса" (ФОТО)

Питали смо суграђане како се сналазе у новој платформи за праћење возила у престоници
Појавила се лажна апликација за градски превоз: Шапић открио детаље "Београд плуса" (ФОТО)© Tanjug/Jadrаnka Ilić

Нова апликација за градски превоз "Београд плус", која је најављивана од почетка новог система наплате карата, доступна је од јуче, а засад је могу инсталирати само корисници "Андроид" телефона.

Апликацију је инсталирало само јуче више од 5.000 људи.

Путем апликације можете да платите градски превоз, али и да видите где се налази свако возило, тачније, колико је станица удаљено од ваше локације.

Поред тога, имаћете у виду и колико минута треба возилу да стигне до ваше локације.

Приказују се реалне локације аутобуса

Из Града су нагласили за РТ Балкан да апликација показује реалне локације аутобуса.

Када се притисне одређена линија, онда се ту показује стварна локација. Када се притисне на време, излази тачна удаљеност, појаснили су.

Из Града Београда кажу да зато што је "Београд плус" нова апликација, она се налази на самом врху претраге, а препознаје се по грбу Града Београда.

Шапић: Данас или сутра апликација за кориснике "ајфона"

Према речима градоначелника Београда Александра Шапића данас или сутра апликација ће бити доступна и за "ајфон" кориснике.

"Oчекујемо да ће највећи број преузимања бити од јесени када крене нова школска година јер је млађа популација највише и користила овај вид праћења возила", рекао је Шапић за ТВ Прва.

Лажне апликације

Градоначелник је истакао да је зато изабран овај летњи период да се Београђани прилагоде како да користе најновију апликацију.

"Апликација је унапређена у односу на ранију, постоји могућност плаћања на све могуће начине, од кредитне картице сваке врсте преко налога за плаћање, до СМС-а. Поред тога грађани имају увид у све линије градског превоза, а новитет је да могу да добију и процену за колико минута возило стиже. Убацили смо и опцију да можете да пријавите неправилности, од нечистоће возила до тога да не ради клима", истакао је први човек града.

Он је апеловао на грађане да преузимају само апликацију која има грб Београда и додао да ће се Град потрудити да пусти и оглас кроз медије у следећих десетак дана како не би дошло дао злоупотребе.

Како је рекао, од јуче грађани могу да купе папирне карте на 318 киоска, од тога 250 на најфреквентнијим стајалиштима, а 68 на трафика у ширем центру града, а до краја лета биће на још 200 места.

"За седам, осам дана ће на сваком киоску стајати налепница да на њему можете да купите карту, али ових месец и по дана је показало да је СМС апсолутно доминантан у сваком погледу. Од септембра на  предњим вратима возила код возача постојаће апарат преко којег ће се плаћати платном картицом", рекао је градоначелник.

Градоначелник је нагласио да ова апликација неће бити само ограничена на јавни превоз већ је планирано да од јесени грађани имају свој профил на њој у оквиру Београдске картице преко које ће моћи да прате и користе све бенефите које им је обезбедио Град.

Шта мисле Београђани?

Питали смо и наше грађане шта мисле о новој апликацији, а мишљења су подељена.

"Апликација је спора", рекла је једна наша суграђанка, док једном старијем Београђанину није било најјасније како да види тачну удаљеност аутобуса.

Неким грађанима се није допало јер још увек нема апликације за "ајфон" кориснике, док је њих неколико рекло за наш портал да им је много лакше сад кад постоји ова апликација и да им се допада шта све нуди.

image
VV inauguration
banner