Србија и Балкан

Словенија: На Јулијским Алпима заробљено 90 особа, има и слепих

Словенија је два дана била на удару олујног фронта и суперћелијских облака, када је ветар од преко 100 километара на сат, дизао кровове кућа и рушио стабла
Словенија: На Јулијским Алпима заробљено 90 особа, има и слепих© TANJUG/ FOTO STA/ NEBOJŠA TEJIĆ

Око 90 људи заробљено је у колиби у Крми у Јулијским Алпима у Горењској у Словенији.

"Mеђу њима има 35 слепих и слабовидих особа и њихових пратилаца, због тога што је услед невремена много дрвећа пало на пут", рекао је командир Цивилне заштите Сречко Шестан за ТВ Словенија.

У међувремену, Горски савез спасавања Словеније саопштио је да су спасиоци успели да се пробију кроз оборено дрвеће и да су планинарима, који су остали заробљени у Ковинарској кочи, однели храну и друге потрепштине да би лакше преноћили, објавила је Н1 Словенија.

"Указујем на неодговорност оних који ово организују. Са таквом временском прогнозом су те људе одвели на Триглав", рекао је командир Цивилне заштите Сречко Шестан.

Невреме је нанело је велику штету у долини Радовне и околини, па је затворен пут који води од Згорње Радовне ка долини Крме и Кота.

Словенија је два дана била на удару олујног фронта и суперћелијских облака, када је ветар од преко 100 километара на сат, дизао кровове кућа и рушио стабла широм Марибора и Цеља, Долењске, Кочевске и Беле Крајине.

После невремена у деловима Словеније, хиљаде словеначких домаћинстава остало је без струје, а нестабилно време задржаће се и четвртак и петак, посебно на северном делу Јадрана.

image