Србија и Балкан

Јако невреме и у Српској: Жена погинула у Брчком, У Бијељини проглашено стање елементарне непогоде

Бањалучки аеродром затворен је за саобраћај због оштећења крова
Јако невреме и у Српској: Жена погинула у Брчком, У Бијељини проглашено стање елементарне непогоде© Танјуг/Срна/Љерка Бјелица

Подручје Републике Српске синоћ је погодило снажно невреме праћено јаким ветром, кишом и градом.

Једна жена погинула је на подручју дистрикта Брчко, а више од 20 особа затражило је лекарску помоћ.

Лекару се због повреда јавило и више од десет људи на подручју Бијељине, где је преко 5.000 домаћинстава остало без електричне енергије, преноси РТРС.

Снажан ветар носио је стабла и крхотине кућа и зграда, а бањалучки аеродром затворен је за саобраћај због оштећења крова.

Олуја је захватила Козарску Дубицу, регију Кнежпоља и Костајницу, Добој и Теслић, а у Броду је олујни ветар скидао цреп са кровова, обарао дрвеће и ломио гране.

Противградна превентива Републике Српске испалила је више од 115 противградних ракета на простору од Новог Града, Костајнице, Козарске Дубице, Градишке до Српца, а градоносна опасност кретала се севером према реци Дрини.

Снажно олујно невреме са кишом, грмљавином и јаким ударима ветра рано јутрос захватило је и Сарајево, главни град Босне и Херцеговине.

Невреме је почело око 4:30 ујутро и, на сву срећу, трајало је релативно кратко,а нема података о материјалној штети.

Проглашено стање елементарне непогоде у Бијељини

У Бијељини је данас проглашено стање елементарне непогоде након олујног невремена које је јуче подило подручје овог града, саопштено је из Градске управе.

Одлука је донесена на предлог локалног Штаба за ванредне ситуације и у њој се наводи да треба активирати Градски штаб цивилне заштите ради руковођења акцијама заштите и спасавања.

Приоритетни задаци Градског штаба су да изврши процену ситуације и надлежним органима града и шире предложи предузимање мера, задатака и активности у оквиру њихове надлежности и координира акцијама заштите и спасавања.

Прекинута испорука струје на више од 40 далековода

Невреме је проузроковало велики број кварова на средњонапонској и нисконапонској мрежи бањалучке Електрокрајине, а јутрос су евидентирани кварови и прекиди у испоруци на више од 40 далеководних праваца на подручју свих теренских јединица овог предузећа, од чега највише на подручју Градишке, Лакташа и Прњавора.

Изузетно јак ветар праћен кишом и локално градом обрушавао је грање и цела стабла на далеководе, што је изазвало прекид у испоруци електричне енергије за више хиљада потрошача Електрокрајине, саопштено је из овог предузећа.

Све расположиве екипе Електрокрајине су на терену и раде на санацији кварова.

Ситуација је посебно сложена у шумовитим и брдско-планинским пределима због отежаног приступа локацијама кварова услед великог броја обрушених стабала и непроходних локалних путева.

Електрокрајина дистрибутивно покрива пет градова, Бањалуку, Приједор, Градишку, Лакташе и Прњавор и 16 општина западног дела Републике Српске са 270.000 корисника електричне енергије, додаје се у саопштењу.

image