Србија и Балкан

Састанак бивших: Баста у Вашингтону са некадашњим директором ЦИА

Дотакли смо се геополитичких тема, посебно рата у Украјини. Помпео ме је известио о својој недавној посети Кијеву, изјавио је Баста
Састанак бивших: Баста у Вашингтону са некадашњим директором ЦИАNone © MINISTARSTVO PRIVREDE/ ZORAN VUJASINOVIĆ (HO)

Доскорашњи министар у Влади Србије и актуелни председник политичког покрета Европски пут, Раде Баста, састао се 20. јула у Вашингтону са Мајком Помпеом, бившим директором Централне обавештајне агенције (ЦИА) Сједињених Америчких Држава (САД) и некадашњим америчким државним секретаром. Како преноси "Радио Слободна Европа", Баста је истакао значај подршке коју САД пружају Србији да настави европски пут, као и за очување мира, стабилности и просперитета.

"Дотакли смо се геополитичких тема, посебно рата у Украјини. Помпео ме је известио о својој недавној посети Кијеву", изјавио је Баста.

Наводи се да је после састанка у Америци Баста нагласио да, како се истиче, економија повезује људе, ставља сукобе по страни, и да је начин и за решавање већине проблема у региону Западног Балкана.

"Помпео је потврдио важност очувања мира и стабилности на Западном Балкану и значај пуне евроатлантске интеграције региона", наводи се у саопштењу покрета Европски пут.

Мајк Помпео био је шеф америчке дипломатије у време мандата Доналда Трампа, 45. председника САД од 2017. до 2021. године.

Раде Баста био је до 11. јула министар привреде у Влади Србије, када је смењен одлуком Скупштине Србије након јавних наступа који нису били у сагласности са званичном политиком владајућих партија – Српске напредне странке (СНС) Александра Вучића и Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивице Дачића. Он се као кадар СПС са министарског места залагао да Србија уведе санкције Русији.

image