Србија и Балкан

Приштинска опозиција: Куртијева влада некомпетентна, заробила државу и избегава разговор о аферама

Опозициони посланици у парламенту тзв. Косова тврде да је влада намерно саботирала кворум
Приштинска опозиција: Куртијева влада некомпетентна, заробила државу и избегава разговор о аферама© Tanjug/AP Photo/Ridvan Slivova

Шефови посланичких група Демократске партије Косова и Демократског савеза Косова, Абељард Тахири и Арбен Гаши, оптужили су Куртијеву владу да је намерно саботирала кворум за данашњу седницу скупштине, како би онемогућила разговор о новим скандалима, преноси "Коха".

Једна од тема која је посебно занимала опозиционаре јесте петљање шефице посланичке групе "Самоопредељења" Мимозе Кусари Љиље са потпредседником "Српске листе" Миланом Радојичићем, откривено када су у јавност испливали снимци телефонских разговора са још једним Србином и потпредседником, Славком Симићем.

"И на прошлој седници Председништва када смо тражили расправу о афери 'Здраво' били смо спречени да водимо дебату, јер смо тражили разјашњење од премијера и шефа посланичке групе 'Самоопредељење' о комуникацији са Радоичићем. Затворили су ову седницу како би нас спречили да причамо о томе, као и о злоупотребама које се дешавају у Министарству трговине", пожалио се Абељард Тахири.

И Гаши је потврдио да приштинска влада намерно није окупила посланике како би онемогућила разговор о најновијим скандалима, иако је, према његовим речима, Мимоза Кусари-Љиља је обећала да ће на данашњој седници бити кворума.

"Данас је седница срамно завршена, као што је и почела. Ову седницу и владу карактерише некомпетентност, али не само то, карактерише је заробљавање државе, кршење Устава, скандали. Додајући томе и међународне санкције. Дакле, Косово не може себи приуштити такву владу. Начин на који је седница затворена како би се посланици спречили да се изјашњавају о питањима од интереса представља процедурални, демократски и уставни прекршај. Они намерно нису окупили посланике да би спречили скупштину да расправља", рекао је Гаши. 

Данашња седница "Скупштине Косова" није одржана, јер није било кворума, а парламент ће наставити заседање након летње паузе.

image