Србија и Балкан

Пронађено 300 ирегуларних миграната на граници с Мађарском: Заплењене пушке, карабини, поштољи ВИДЕО

Пронађени мигранти су, у сарадњи са Комесаријатом за избеглице, превезени у прихватне центре где им је обезбеђен адекватан смештај
Пронађено 300 ирегуларних миграната на граници с Мађарском: Заплењене пушке, карабини, поштољи ВИДЕО© МУП Србије

Припадници  Министарства унутрашњих послова Србије пронашли су укупно 300 ирегуларних миграната у акцији претраге терена у шумском појасу према граници са Мађарском, на територији града Суботице, саопштено је из МУП-а.

У акцији је учествовало 820 полицијских службеника, међу којима су припадници Специјалне анитерористичке јединице, Жандармерије, Интервентне јединице полиције, Полицијске бригаде, Управе граничне полиције, Управе криминалистичке полиције, Управе за технику, Антитерористичке групе и Полицијске управе Суботица.

Како је наведено, од укупног броја миграната, 13 је задржано сходно одредбама Законика о кривичном поступку, а против 27 ће бити поднете одговарајуће прекршајне пријаве.

Током акције, полиција је претрагом терена од насеља Хајдуково ка Старој караули, Јасеновачке шуме као и "Омаровог кампа", пронашла девет аутоматских пушака, ловачки карабин са оптичким нишаном, три пиштоља, као и 841 комад муниције различитог калибра.

Пронађени мигранти су, у сарадњи са Комесаријатом за избеглице, превезени у прихватне центре где им је обезбеђен адекватан смештај.

Полиција је саопштила да ће и у наредном периоду спроводити редовне контроле кретања и боравка миграната, како би се очувала безбедност и сигурност свих грађана, као и самих миграната.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић поручио је да МУП неће дозволити да било ко угрози безбедност грађана и њихове имовине.

"Одлучни смо у намери да се супротставимо ирегуларним миграцијама и не дозволимо кријумчарским групама да угрожавају безбедност наших грађана. Данашња акција полиције само је још једна у низу која показује чврстину те одлучности. Безбедност наших грађана за нас је на првом месту", поручио је Гашић.

Министар је истакао да држава Србија поштује сва права миграната у складу са међународним конвенцијама и има хуман приступ према њима, али такође и да захтева да они поштују законе наше земље и не злоупотребљавају гостопримство државе и њених грађана.

Такође, након данашње велике полицијске акције на територији Суботице, начелник Севернобачког управног округа Бојан Шоралов договорио је на ванредном састанку с инспекцијским службама  24-часовну контролу угоститељских објеката, смештајних јединица и такси превоза ради сузбијања кретања ирегуларних миграната као и примену репресивних мера за оне који крше закон Србије.

"Севернобачки управни округ поздравља све напоре и одлучност Министарства унутрашњих послова на челу са министром Братиславом Гашићем у циљу очувања безбедности свих наших грађана. Данашња акција МУП-а још једном доказује да закони Србије морају да се поштују и да грађани могу да верују безбедносним службама", казао је Шоралов новинарима.

Прошле године у новембру, српска полиција је спровела велику акцију на подручју Суботице и Хоргоша, током које је приведено више од 600 илегалних миграната, саопштио је МУП. 

Kод миграната у околини Суботице, поред оружја пронађена је и капа са ознакама "УЧК", односно такозване Ослободилачке војске Косова.

Такође, у новембру прошле године, председник Александар Вучић, мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер потписали су на самиту у Београду Меморандум о борби против илегалних миграција.

Вучић је истакао да је број илегалних миграната готово удвостручен у односу на прошлу годину и да желимо да одбрамбену границу за Мађарску у Аустрију и Србију померимо на југ, чиме штитимо и своју земљу и Европу.

Канцелар Нехамер је истакао да постоји јасна подршка Аустрије српском путу у ЕУ, која има важну безбедносно-стратешку улогу и важан је партнер. Орбан је поручио да мигрантима треба појаснити да преко мађарске границе нема преласка.

image