Србија и Балкан

Ко све може у специјалну јединицу и "Кобре": Објављени услови конкурса за нов пријем

Kонкурс за пријем у 72. бригаду за специјалне операције и за одред "Кобри" отворен је до 30. септембра
Ко све може у специјалну јединицу и "Кобре": Објављени услови конкурса за нов пријем© Министарство одбране Србије

Министарство одбране и Војска Србије расписали су конкурсе за пријем нових припадника у 72. бригаду за специјалне операције и Одред војне полиције специјалне намене "Кобре".

Потпуковник Бојан Михајлов из 72. бригаде за специјалне операције рекао је да је конкурс расписан 1. августа и објављен је на сајту Министарства одбране и Војске Србије, доступан је свим грађанима и заинтересованим лицима.

"На јавни конкурс могу да конкуришу сви пунолетни грађани, држављани Републике Србије, који нису старији од 30 година у тренутку подношења пријаве на јавни конкурс. Осим тога, они треба да буду здравствено и психофизички способни за службу у Војсци Србије и да испуњавају друге услове прописане конкурсом, један од посебних услова је да су пливачи", напоменуо је Михајлов за РТС.

Према његовим речима, сви потенцијални кандидати треба да прочитају конкурс пажљиво, да прикупе благовремено сву документацију која се у конкурсу тражи и да је доставе на наведену адресу до 30. септембра најкасније, пошто 60 дана траје конкурс.

Уколико има неких нејасноћа и питања у вези са конкурсом, иако су га претходно већ прочитали, позивамо их да се обрате на бројеве телефона који су назначени у самом конкурсу, истакао је Михајлов.

Привилегије и статус у друштву

"Бити припадник Војске Србије уопште, а поготово припадник неке од специјалних јединица Војске Србије, свакако носи одређене привилегије и статус у друштву, али то није дошло само од себе", рекао је потпуковник.

"Бити припадник неке елитне јединице Војске Србије са собом носи и одговорност и обавезу да се они непрекидно усавршавају и да развијају своје знање, навике, своје вештине и тражи од њих одрицање, високу мотивисаност и спремност на додатни рад и додатно ангажовање", подвукао је Михајлов.

Потпуковник Михајлов напомиње да кандидати могу бити особе оба пола. "Имамо искуство са претходног конкурса где је неколико кандидата женског пола успешно савладало све садржаје који су пред њих били постављени и успешно се укључиле од 1. августа у рад у нашој бригади, 72. бригади специјалне операције", каже он.

Сви кандидати који испуњавају опште и посебне услове који су дефинисани конкурсом, што утврђује комисија, након тога бивају упућени на оцену здравствених и психолошких способности у надлежну војноздравствену установу.

"Они кандидати који успешно савладају наведено подвргавају се улазној физичкој провери која је прилично захтевна, поготово за лица из грађанства која се до тада нису интензивно бавила спортом, а подразумева трчање на 3.200 метара за одређено време, подразумева склекове, трбушњаке и пливање и роњење, 15 метара на дах, роњење и пливање 100 метара. Морају бити спремни и да успешно савладају за одређене норме те дисциплине. Они који успешно савладају ту улазну физичку проверу, бивају упућени на селективну обуку", навео је Михајлов.

Напорна и захтевна селективна обука

Напомиње да је селективна обука изузетно напорна и захтевна, тражи да су кандидати психофизички изузетно способни, да су упорни, истрајни и високомотивисани.

"Али ово не треба да буде нешто што ће одбити потенцијалне кандидате у старту, да не конкуришу, то управо треба да за њих представља патриотски чин, изазов, да се опробају, да се докажу и да остваре свој пун потенцијал", подвукао је Михајлов.

Према његовим речима, процес селекције траје – најпре иде здравственопсихолошка провера, након тога се позивају на улазну физичку проверу.

"То подразумева да они већ са собом донесу те способности, како би прошли тај део. Након тога, селективна обука која је са прошлом генерацијом трајала десет недеља, подразумева да се сви они који су успешно савладали претходне фазе селекције, налазе у јединици и обука се изводи на неком од полигона Војске Србије и делимично у касарни 'Растко Немањић' у Панчеву, у складу са посебно одобреним планом", додаје он.

За то време су сви кандидати смештени у војном објекту, имају исхрану, смештај и све што је неопходно за реализацију селективне обуке, у оквиру које се реализују садржаји војностручне обуке и физичке обуке. И након тога, када заврше селективну обуку, они тиме завршавају све што је неопходно како би постали професионални припадници наше јединице.

Припадници 72. бригаде за специјалне операције реализују падобранске скокове. Михајлов каже да кандидати по овом јавном конкурсу нису у обавези да прођу падобранску обуку.

Падобанска обука јесте један од сегмената специјалне обуке припадника наше јединице, али због тога што је високоризична, она подразумева да се ту примењује принцип добровољности.

То, како каже, подразумева да су потенцијални падобранци изузетно психофизички способни, што се утврђује накнадним прегледима, и да су претходно савладали све садржаје индивидуалне и колективне обуке.

Да ли је обавезна обука за роњење, скијање, алпинизам

"Наша јединица је у потпуности оспособљена за извршавање свих додељених задатака и мисије. И у складу са додељеном мисијом, конципира се и обука индивидуална и колективна наших јединица и припадника, тако да можемо извршавати задатке у свим временским и просторним условима", напомиње он.

"Роњење, алпинизам, скијање јесу делови и сегменти те обуке, а овде бих још навео и обуку у борењу, обуку у брзој, прецизној паљби, руковању оружјем, снајперске курсеве, курсеве употребе минско-експлозивних средстава, самосталну исхрану и преживљавање у природи", истиче потпуковник.

Осим тога, у склопу колективне обуке наших јединица, на заједничким вежбама непрекидно развијамо и унапређујемо садејство са другим јединицама копнене војске и ратног ваздухопловства и сарадњу са јединицама МУП-а.

На приказима оспособљености и опремљености наших јединица у претходном периоду, грађани су и сами могли да се увере да се Војска Србије убрзано опрема и напредује у сваком сегменту својих способности, што је захваљујући подршци државног врха, подвукао је Михајлов.

"Опремљени смо оклопним борбеним возилима, беспилотним летелицама, специјалним пешадијским и противоклопним средствима, оптоелектронским средствима, средствима телекомуникације и средствима за личну заштиту", додаје он.

Војска Србије сва најсавременија средства набавља на домаћем тржишту и од реномираних произвођача из иностранства и сарадника. И та најсавременија опрема заправо долази прво у специјалне јединице са којима се сусрећу наши припадници на обуци, указује Михајлов.

"Осим тога држава улаже пуно напора у побољшању стандарда и побољшању статуса припадника специјалних јединица, поготово и припадника Војске Србије у целини. Уз одличне услове за живот и рад наших припадника, сматрам да је све то изузетно примамљиво, довољно да се млади људи усмере и да конкуришу за специјалне јединице", закључио је потпуковник Михајлов.

image