Србија и Балкан

Абазовић: Велика ми је част што сам потписао Темељни уговор са СПЦ

Потписивање тог документа 3. августа прошле године, трајно је променило друштвене односе на боље, као ниједан акт до сада, истиче премијер ЦГ
Абазовић: Велика ми је част што сам потписао Темељни уговор са СПЦ© R.R./ATAImages

Потписивањем Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ), Црна Гора је добила перспективу за најсветлију будућност и утрла пут многим демократским процесима који су се десили након тога, изјавио је председник црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић.

Поводом годину дана од потписивања овог уговора, Абазовић је у ауторском тексту поручио да је потписивање тог документа 3. августа прошле године у подгоричкој Вили Горица "трајно променило друштвене односе на боље, као ниједан акт до сада".

Абазовић истиче да њему лично представља велику част стављање потписа на Темељни уговор заједно са патријархом Српске православне цркве Порфиријем, којем, како наводи, дугује посебну захвалност, као и митрополиту Јоаникију и министру правде Марку Ковачу.

"Тим чином заједнички смо учинили да се отвори нова страница односа државе Црне Горе и већинског православног становништва", навео је Абазовић.

Сам акт, према његовим речима, има и шири регионални контекст и добар је путоказ како се могу решити и нека друга питања у непосредном суседству Црне Горе а каже и да дубоко верује да су учинили праву ствар и да су обрадовали многе грађане, чак и оне који у том тренутку нису мислили на исти начин.

"Иза свих нас остају дела, а о њима ће судити поколења. Тврдим да је потписивање Темељног уговора акт којим је Црна Гора добила перспективу за најсветлију будућност и утрла пут многим демократским процесима који су се десили након тога", поручио је Абазовић и додао: "Тест времена је већ положен. Захвалност припада Богу!"

Он је подсетио да, иако су многи најављивали сукобе, конфликте ширих размера и ескалацију тензија, од тога није било ништа.

"Био је то само перфидни покушај да се галамом и претњама групе људи који су навикли управљати Црном Гором из подземља (нису протестанти) обесхрабри Влада и премијер у намери да реши деценијски проблем", истакао је Абазовић.

Црногорски премијер наводи да је постојао јасан циљ да се прикрије "дотадашњи кукавички приступ", сачува дискриминација као политичка тема, али и камуфлира надолазећа "скај" преписка.

Осујећен је, како каже, план да Црна Гора трајно остане подељено друштво у коме ће криминалци водити коло, а на трибинама грађани наставити препуцавања око идентитетских питања.

"Цена која је за то плаћена падом Владе је ништа у односу на историјски контекст и на то што је друштво на крају добило кроз демократско сазревање", оценио је Абазовић.

Он подсећа да је Темељним уговором држава Цркви гарантовала права и указала на обавезе, а Црква прихватила да буде неодвојиви део правног поретка државе.

"На тај начин стављена је тачка не деценијско распеће и неразумевање, а корист такве одлуке данас осећају сви грађани, независно да ли су верници, агностици или атеисти", рекао је Абазовић.

Он наводи да се многи данас кају што су пристали на манипулацију неколицине злонамерних људи, уместо да су стали у ред поздрављања историјских одлука, дајући тако шансу својој деци да расту у другачијем друштвеном амбијенту који штити права и слободе свих појединаца.

"Неки од њих су наговестили брзи политички крај, а касније и процесуирање премијера за велеиздају због потписа којим је 'рука правде' посложила односе међу верским заједницама у нашој држави, складно Уставу и закону, нагласио је он.

Абазовић наводи да данас многи од тих "букаџија" више нису на јавној сцени. 

"Неки су, процесуирани, неки су у бекству, неко је политички пензионисан, а неки ће себе пронаћи у 'скај' препискама док са друге стране, непланирано, Влада која се усудила да доноси храбре одлуке као никада раније, покрећући точак историје и даље је у свом кабинету”, навео је премијер ЦГ.

image