Србија и Балкан

Графити с претећим порукама на амбуланти у селу Суви До на КиМ: "Исценирано са неке позиције"

Србе из овог села је узнемирио овај антицивилизацијски атак који додатно улива страх српском народу на северу Космета
Графити с претећим порукама на амбуланти у селу Суви До на КиМ: "Исценирано са неке позиције"© FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM, fotografija niske rezolucije/nr

На амбуланти у етнички мешовитом селу Суви До надомак Косовске Митровице исписан је графит озлоглашене терористичке организације УЧК (тзв. Ослободилачке војске Косова), пренео је Танјуг.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за КиМ, ова амбуланта је честа мета напада албанских вандала и претходних година гађана је каменицама, разбијени су прозори и исписисивани су антисрпски графити.

Србе из овог села је узнемирио овај антицивилизацијски атак на здравствену установу, који додатно улива страх српском народу на већ узаврелу ситуацију на северу Косова и Метохије.

Овакви инциденти и провокације свакако не доприносе деескалацији ситуације на северу КиМ и то би јасно требало да увиде и представници међународне заједнице и да коначно схвате реалност на терену, додаје се у саопштењу.

"Свима је јасно ко изазива провокације и иницира сукобе и ко је једини кривац за инциденте и нападе на Србе на КиМ, а сваки инцидент дешава се наочиглед Куртијеве косовске полиције која је на северу да прогања Србе и жмури на етничке нападе", закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Ово није први пут да се тако нешто дешава, рекао је за Танјуг Србин из Сувог Дола Бранко Радовановић.

Како је навео, на амбуланти су и раније исписивани графити. У питању је, према његовим речима, прецртавање свега онога што означава неку српску институцију.

"Ово узнемирава народ. Овде нема пуно људи који су остали, углавном су старији људи остали и они се ту и лече. Да не би путовали кроз албанско село, да не би трошили време до Митровице, Здравствени центар Косовска Митровица је омогућио да се они лече овде. Међутим, очигледно да то некоме смета", навео је Радовановић.

Он сматра да је све што се дешава ових дана "исценирано са неке позиције".

"Ради се на томе да се укине МТС који послује овде на делу северне Косовске Митровице. Сад је амбуланта на удару. Исто тако и пошта има све већи проблем код достављања. Како бисмо се осећали него потпуно узнемирено и несигурно", навео је Радовановић.

Канцеларија за КиМ, поводом овог догађаја, саопштила је раније да овакви инциденти и провокације не доприносе деескацији ситуације на северу КиМ, што би требало да увиде и представници међународне заједнице и да коначно схвате реалност на терену.

"Свима је јасно ко изазива провокације и иницира сукобе и ко је једини кривац за инциденте и нападе на Србе на КиМ, а сваки инцидент дешава се наочиглед Куртијеве Косовске полиције која је на северу да прогања Србе и жмури на етничке нападе", навела је Канцеларија за КиМ.

image