Србија и Балкан

Дачић са Боцан-Харченком: Русија спремна за наставак руско-српске сарадње

Руски амбасадор честитао је министру спољних послова Ивици Дачићу ступање на дужност и уручио му честитку руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова
Дачић са Боцан-Харченком: Русија спремна за наставак руско-српске сарадње© FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са руским амбасадором Александром Боцан-Харченком са којим је разговарао о унапређењеу билатералних односа и актуелним геополитичким питањима, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

"Двојица саговорника су размотрили и ситуацију у региону, а шеф српске дипломатије је још једном истакао приврженост Србије политици мира и сарадње, како би на Западном Балкану била одржана стабилност", наводи се у саопштењу и додаје да је Дачић нагласио да ће Београд остати посвећен дијалогу као једином начину за тражење компромисног решења.

Руски амбасадор честитао је првом потпредседнику владе и министру спољних послова ступање на дужност и искористио прилику да уручи честитку руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, у којој пише да је Руска Федерација "спремна за наставак ефикасне руско-српске сарадње, између осталог, у контексту заштите суверенитета и територијалног интегритета Србије и праведног решавања косовског питања".

"У актуелно, тешко, доба дипломатија добија посебан значај. Убеђен сам да ће под твојим стручним руководством српски спољнополитички ресор савладати све изазове и сложене задатке везане за одбрану законитих права и националних интереса своје отаџбине на основу принципа међународног права", написао је Лавров и додао да рачуна на скори састанак са Дачићем у Москви.

Поршле недеље се са руским амбасадором састао председник Александар Вучић, а према сазнањима "Нове", он је на састанку поручио да Србија неће уводити санкције Русије, као и да остају на снази закључци Савета за националну безбедност с почетка године, те да никоме није обећано да ће нова Влада Србије, по формирању, увести санкције Москви.

image