Србија и Балкан

ИО Друштва психолога: Игњатовић није могла бити смењена, јер није ни именована

Извршни одбор Друштва психолога истиче да је Џамоња Игњатовић од стране актуелног ИО изабрана за члана пројектног тима
ИО Друштва психолога: Игњатовић није могла бити смењена, јер није ни именована© Tanjug/Marko Đoković

Извршни одбор Друштва психолога Србије саопштио је данас да проф. др Тамара Џамоња Игњатовић није могла да буде смењена са места координатора пројектног тима Друштва психолога јер, како тврде, на то место никада није именована ни од стране прошлог, тако ни од стране тренутног извршног одбора, нити постоји одлука, односно документ који то потврђује, преноси Танјуг.

Извршни одбор Друштва психолога Србије саопштио је то данас поводом писања листа и портала "Нова" да је Џамоња Игњатовић, "професорка психологије на Филозофском факултету Универзитета у Београду, позната по критичким коментарима власти смењена с места координаторке тима Друштва психолога Србије (ДПС), које је ангажовано на пројекту пружања психосоцијалне помоћи после трагичних догађаја у 'Рибникару' и Младеновцу".

Извршни одбор Друштва психолога истиче да је Џамоња Игњатовић од стране актуелног ИО изабрана за члана пројектног тима.

"Приликом избора координатора пројектног тима, Тамара Џамоња Игњатовић је за координатора пројектног тима предложила другу колегиницу, а Извршни одбор је донео одлуку о ангажовању координатора пројектног тима гласањем између три предложена кандидата за ту позицију", наводи се у саопштењу.

Друштво психолога одбацује и тврдње објављене у тексту на порталу Нова.рс да су нови чланови извршног одбора повукли тим са Филозофског факултета, који је пружао помоћ наставницима, родитељима и деци.

Друштво психолога објашњава да су они партнер Институту за ментално здравље и да је за пружање психосоцијалне подршке родитељима и деци задужен искључиво Институт, додајући да се њихове активности одвијају неометано, те не постоји бојазан око тога ко ће са децом о родитељима радити од септембра.

Такође, наводе и да су у претходном периоду покушали да успоставе сарадњу са тимом стручњака са Филозофског факултета у Београду, са којима су, како истичу, договарали начин рада, планирање и спровођење даљих активности.

"Филозофски факултет у Београду пре тога није био ангажован од стране Друштва психолога Србије на овом пројекту. Тим стручњака са Филозофског факултета у Београду, са којима смо остварили контакт, одбио је учешће у пројекту, након што им је више пута предочено да није правно могуће да буду ангажовани као институција, већ да их Друштво психолога може ангажовати по уговорима о ауторском делу уз исплату одређеног хонорара", истиче се у саопштењу.

Како даље наводе, свако ангажовање друге институције у новчаној вредности коју су за своје услуге тражили чланови тима Филозофског факултета, би морало да прође кроз процес јавне набавке, који траје дуго и самим тим онемогућава почетак рада са наставницима и пре почетка школске године.

Извршни одбор Друштва психолога напомиње да у тексту на порталу "Нова" пише и да је "председница Друштва психолога Србије предложила да образовну подршку у тој школи раде колеге са Филозофског које се баве образовањем, потпуно волонтерски".

Друштво психолога напомиње и да је нетачно да би тим стручњака са Филозофског факултета или било који други тим стручњака био ангажован волонтерски.

"Као и за сараднике, помагаче и координаторе разних пројектних задатака, хонорари су предвиђени и за чланове тима Филозофског факултета. Међутим они су инсистирали да не буду ангажовани на тај начин, већ као институција, због чега су и одбили учешће на пројекту", указује се у саопштењу.

Друштво психолога напомиње и да је тренутно једини њихов представник у Радној групи за подршку менталном здрављу и сигурности младих, на чијем је челу била премијерка Ана Брнабић, председница Друштва психолога Србије проф. др Тамара Џамоња Игњатовић и њен ангажман у Радној групи нико није доводио у питање.

"Уколико у наредном периоду у Радну групу буде укључена и председница ИО, то ни на који начин неће довести у питање ангажовање председнице ДПС-а у истој Радној групи. Позиција Тамаре Џамоње Игњатовић на месту председнице Друштва психолога Србије такође до сада није довођена у питање, њен мандат траје и није било говора нити предлога о њеној смени", наводи се, између осталог, у саопштењу Извршног одбора Друсства психолога.

Кажу и да све одлуке Извршни одбор доноси демократским путем, гласањем на седницама Извршног одбора.

image