Србија и Балкан

У Новом Саду нема дуплирања бесплатних уџбеника

Ђаци првог разреда, њих 4.100, добиће бесплатан комплет школских књига од Града Новог Сада, а из те одлуке изузети су они који већ добијају бесплатне уџбенике од Министарства просвете, кажу у кабинету градоначелника
У Новом Саду нема дуплирања бесплатних уџбеника© Stefan Tomasevic/ATAImages

Град Нови Сад једна је од ретких локалних самоуправа у Србији која обезбеђује бесплатан комплет уџбеника за ђаке, а како наводе за РТ Балкан из градске управе ове школске године бесплатне школске књиге добиће 4.100 првака.

Како додају, за те намене обезбеђено је 41.926.000 динара.

За део школске популације поједине локалне самоуправе и република обезбеђују бесплатне уџбенике. Министарство просвете из свог буџета финансира школске књиге за одређене категорије ђака основних школа (ученици из материјално угрожених породица, они из вишедетних породица, ђаци са инвалидитетом и сметњама у развоју, надарени), док ретке локалне самоуправе најчешће овакву помоћ обезбеђују за најмлађе ђаке.

Када је из Града Београда најављено да ће платити уџбенике свим ђацима престоничких основних и средњих школа, којих има око 200.000, поставило се питање да ли ће доћи до дуплирања бесплатних комплета, односно да ли ће неки ђаци добити уџбенике и од Града и од Министарства просвете.

РТ Балкан није добио одговоре на питања упућена градском Секретаријату за образовање о томе да ли су ђаци који већ имају право на бесплатан комплет од ресорног министарства изузети из градске одлуке, а из Министарства просвете нам је речено да их локалне самоуправе не обавештавају о додели бесплатних уџбеника.

У Новом Саду ситуација је по том питању јасна.

"Ђаци за које Министарство просвете обезбеђује бесплатне уџбенике су изузети из бесплатних комплета које обезбеђује Град Нови Сад", наводе из кабинета градоначелника.  

Додају да дистрибуција бесплатних уџбеника које обезбеђује Град Нови Сад није почела јер је јавна набавка у току, али да ће бити реализована до почетка школске 2023/2024 године.

image