Србија и Балкан

РТ Балкан истражује ко добија бесплатне уџбенике: Београд и Министарство просвете дуплирали набавку

Како је саопштено из градског Секретаријата за образовање и дечју заштиту, новац из буџета ће се дупло потрошити због немогућности институција да се договоре
РТ Балкан истражује ко добија бесплатне уџбенике: Београд и Министарство просвете дуплирали набавку© FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

Прошло је више од недељу дана од када је Министарство просвете обевестило родитеље основаца да је отпочела пријава за бесплатне уџбенике. Међутим, одређене категорије ученика добиће дупле књиге јер ће их паралелно са министарством, обезбедити и Град Београд.

Поред тога, недоумице су се јавиле и због тога што поједине школе на градској територији нису обавештене о овогодишњим процедурама па су поједини родитељи већ купили уџбенике у нади да ће им школе рефундирати новац као ранијих година. У оним установама где то није случај, дошло је до других нејасноћа, попут оне да ли се одлука односи само на социјалне категорије или и на породице са троје и више више деце.

Град Београд: Нисмо успели да се договоримо са министарством

Како је саопштено из градског Секретаријата за образовање и дечју заштиту, новац из буџета ће се дупло потрошити због немогућности институција да се договоре.

"Министарство просвете није било заинтересовано да се договоримо, те да за децу из социјално угрожених породица и других категорија којима су они до сада давали уџбенике не трошимо дупли новац. Због тога ће те породице добити дупле уџбенике, и од ресорног министарства и од Града Београда", наводи се у саопштењу секретаријата.

Град Београд, наиме, раније је одлучио и за те потребе наменио средства у буџету за 2023. годину, да обезбеди бесплатне уџбенике за сву београдску децу која похађају основне и средње школе на територији Београда.

"Школе бирају издаваче, а када се читава процедура заврши, новац Града Београда биће уплаћен издавачима за комплете уџбеника за тачан број деце која су уписана у основне и средње школе у главном граду. Ово је одлука Скупштине Града Београда, донета на предлог градоначелника Београда", наглашава се у саопштењу Секретаријата за образовање и дечју заштиту.

Ако школе и локалне самоуправе већ имају спискове са бројем деце која треба да упишу одређени разред наредне школске године, поставља се питање зашто школе опет исте спискове траже и од родитеља.

Бесплатне уџбенике добијају још две категорије

Из Министарства просвете кажу да Програм бесплатних уџбеника спроводи од 2011. године и да су у ту сврху у буџету за ову годину определили 720 милиона динара.

"Право на бесплатне уџбенике, у складу са одговарајућом одлуком Владе Републике Србије, имају следеће категорије ученика: ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи), ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану, ученици који имају потребу за прилагођавањем (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат), ученици који су у породици треће или свако наредно рођено дете у систему образовања и васпитања, ученици са изузетним способностима, ученици првог и другог разреда који су глуви", пише у саопштењу министарства.

Комплети у првом циклусу обухватају уџбенике од 1. до 4. разреда из предмета математика, српски језик/матерњи језик, свет око нас, природа и друштво и страни обавезни језик, а у другом циклусу од 5. до 8. за предмете математика, српски језик и књижевност/матерњи језик, односно српски језик/матерњи језик, први страни језик, географија, историја, хемија, физика и биологија.

Право на бесплатне уџбенике прошле године остварило је 88.000 ученика, а овогодишња пријава у школама траје до 10. априла 2023. године.

image