Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Монтгомери може да прича слободно кад га Бела кућа више не ограничава

Монгомеријеве оцене о приступима Приштине, жалосном стању у решавању косовског проблема и питања у БиХ, углавном су прилично здраве и разумне, оценио је амбасадор Руске Федерације
Боцан-Харченко: Монтгомери може да прича слободно кад га Бела кућа више не ограничава© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Амбасадор Руске Федерације у Београду, Александар Боцан-Харченко, рекао је да су оцене бившег америчког амбасадора Вилијама Монтгомерија о ситуацији на Косову и Метохији и у Босни и Херцеговини "здраве и разумне".

"Упознао сам се са ауторским текстом Вилијама Монтгомерија. Његове оцене о приступу Приштине, жалосном стању у решавању косовског проблема и питања у БиХ, углавном су прилично здраве и разумне", нагласио је Боцан-Харченко.

Руски амбасадор истакао је да се стиче утисак да бивши високорангирани дипломата може, мање-више слободно да износи своје мишљење, јер више није приморан да се ограничава идеологијом Беле куће о наводној непогрешивости.

"Монтгомерија познајемо из његових година службе на Балкану. Тада је деловао у оквиру званичне америчке политике, коју је, без сумње, одликовала извесна пристрасност", напомиње.

У овом контексту, како наглашава Боцан-Харченко, посебну пажњу привлачи још једна изјава актуелног америчког амбасадора Хила.

"Избегао је одговор на питање о недавним потпуно неприхватљивим, скандалозним провокацијама косовског 'премијера' током његовог путовања у Северну Македонију, понудивши да се за коментар обрати "неком другом". И то упркос чињеници да Куртијеве великоалбанске амбиције очигледно захтевају јасну и недвосмислену осуду", подвукао је руски амбасадор у Београду.

image