Србија и Балкан

Монтгомери: Главна претња миру на Балкану је Аљбин Курти

Највећа жеља Аљбина Куртија је да се Србија довољно испровоцира да пошаље војну силу на "Косово", оцењује Вилијам Монтгомери, бивши амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији
Монтгомери: Главна претња миру на Балкану је Аљбин Куртиwww.globallookpress.com © Yoshio Tsunoda/AFLO

Бивши амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Вилијам Монтгомери изјавио је да је главна претња миру на Балкану премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Он је у ауторском тексту за Танјуг навео и да писање "Си-Ен-Ена" и "Њујорк тајмса" у којима се износи углавном негативно мишљење о Србији охрабрују сви они који се залажу за Косово, јер то помера проблем са Куртијевог понашања и усмерава га на Србију.

"Сада је 28 година након Дејтонског мировног споразума и 24 године од завршетка НАТО бомбардовања у тадашњој бившој Југославији. Основни исход борби, споразума који су окончали борбе и резултирајућа западна политика било је стварање две потпуно пропале државе: Босне и Херцеговине и Косова", каже Монтгомери.

Он истиче да је у основи оба случаја "непоколебљива одлучност западних земаља да успоставе функционална мултиетничка друштва у свакој" - "то је у ствари главни политички циљ ЕУ и САД у овом региону".

"Проблем је што је насиље које је учињено у оба случаја било тако ужасно и трауматизирајуће да инсистирање на овом приступу није успело. У ствари, етнички односи на Косову и у Босни и Херцеговини су у суштини лоши сада као што су били пре 30 година", додаје.

Подсећа на стару бугарску изреку "дошли смо до самог дна, али још копамо!" и оцењује да "нажалост, то илуструје приступ Запада и његових разних изасланика и амбасадора".

Напомиње да се Европска унија придржава приступа "меке моћи", очигледно још увек верујући да ће потенцијално чланство у ЕУ "негде у следећем веку довести до испуњења њених захтева сада".

"Главна претња миру на Балкану сада је Курти. Његова највећа жеља је да се Србија довољно испровоцира да пошаље војну силу на Косово. Док ЕУ и САД виде провокације и препознају опасност, изгледају парализоване и неспособне да учине било шта да то зауставе. Ово је очигледна слабост политике САД/ЕУ", оцењује Монтгомери.

Каже да се Запад, уместо да схвати да треба да смисли неке различите приступе политици, изнова враћа на "верзије свог основног, неизводљивог приступа".

"Крајњи резултат је да Балкан остаје нестабилно подручје са веома високим потенцијалом за насиље", додаје Монтгомери.

"Од НАТО бомбардовања 1999. истраживања јавног мњења у Србији доследно приказују Русију као најпопуларнију земљу, а САД као једну од најнепопуларнијих. Та чињеница није спречила САД да веома добро раде са Србијом две или више деценија. То сада не би требало да је заустави. Има оних у САД, као што се види у чланцима 'Њујорк Тајмса', а сада чак и 'Си-Ен-Ена', који заузимају поједностављено, негативно мишљење о Србији. Ово снажно охрабрују сви они који се залажу за Косово, јер то помера проблем са Куртијевог понашања и усмерава га на Србију", истиче бивши дипломата.

Оцењује да је заиста интересантно оживљено интересовање за Покрет несврстаних, у чијем је стварању помогао Јосип Броз Тито.

"У многим земљама расте носталгија за тим, а чини се да садашња влада покушава да усвоји политику која фаворизује тај приступ. С обзиром на интензитет осећања због украјинско-руског рата, ово је разбеснело многе људе на Западу који имају приступ 'Ти си са мном или против мене'. Разумем и да Србија плаћа цену за свој став. Све што могу да кажем је да је ваша влада у изузетно тешкој ситуацији и желим јој пуно среће у томе", закључује Монтгомери.

image
banner new
banner