Србија и Балкан

Вучић са патријархом: Одлучно ћемо бранити националне интересе; Порфирије упознат са притисцима

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са представницима СПЦ о ситуацији на Косову и Метохији
Вучић са патријархом: Одлучно ћемо бранити националне интересе; Порфирије упознат са притисцима© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са патријархом Порфиријем и чланоцима Синода Српске православне цркве.

Са његовом светошћу патријархом српским господином Порфријем и члановима Светог Синода поделио сам забринутост због свих изазова и притисака са којима се суочава наш народ на KиМ и српска држава, навео је Вучић на Инстаграм профилу "Будућностсрбије".

Одлучни смо да снажно и заједнички бранимо виталне, националне и државне интересе, додао је он.

Састанак је завршен око 15.00 часова.

Српска православна црква саопштила је данас да су на састанку патријарха Порфирија и чланова Синода с председником Србије Александром Вучићем, сви присутни изразили одлучност да, залажући се за мир, снажно и заједнички бране виталне, националне и државне интересе.

Председник Србије је упознао патријарха и архијереје са озбиљним изазовима и притисцима са којима се сусрећу наша држава и народ на Kосову и Метохији, наводи се у саопштењу СПЦ.

Српски патријарх, председник Синода, заједно са члановима Светог Архијерејског Синода - митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем и епископима сремским Василијем, бачким Иринејем и зворничко-тузланским Фотијем, разговарао је данас у Патријаршијском двору у Београду с председником Републике Србије.

Састанку су, како је саопштено, присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Подсећамо, председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас седници Владе Србије на којој је поднео извештај о разговорима са представницима Срба са КиМ, који су најавили повлачење из свих приштинских институција због последњих потеза премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Након тога председник Вучић се састао са амбасадорком Кине Чен Бо, а потом и са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан-Харченком.

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је данас да су представници Срба са севера КиМ одлучили да напусте све политичке институције, скупштину, владу, четири општине на северу КиМ, правосуђе, полицију на северу КиМ и свеадминистративно особље на северу КиМ док Приштина не почне да поштује медународно јавно право и бриселске споразуме, односно док не повуче одлуку о пререгистрацији таблица и не формира ЗСО.

Одлука Аљбина Куртија да смени командира косовске полиције региона Север Ненада Ђурића је из Београда оцењена као грубо кршење Бриселског споразума и зато представља велику кризу у односима Београда и Приштине.

image
VV inauguration
banner