Србија и Балкан

Вучић: Мађарска одлично разуме ситуацију на КиМ, ми смо искрени и блиски пријатељи (ВИДЕО)

Српски и мађарски народ осећају блискост на сваком месту и на сваком кораку, рекао је председник Србије
Вучић: Мађарска одлично разуме ситуацију на КиМ, ми смо искрени и блиски пријатељи (ВИДЕО)© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Будимпешти, након разговора са Виктором Орбаном, да Мађарска одлично разуме ситуацију на КиМ, и да ће њено разумевање за Србију само расти.

"Имаћемо разумевање и боље и веће него пре 20, 25 година и тај тренд међусобног разумевања ће се наставити, јер се понашамо као искрени и блиски пријатељи", рекао је Вучић на конференцији за новинаре одговарајући на питање да ли је током сусрета које је имао у Будимпешти било речи и о ситуацији на Косову и Метохији.

Он је додао да српски и мађарски народ осећају блискост на сваком месту и на сваком кораку.

Србија не седи на две столице већ на својој, српској

Коментаришући чланак "Тајмса" у којем га саговорници британског листа називају "балканским Ал Капонеом", председник Србије је рекао да је то пример кампање против некога.

"Да о мени пишу лепо, забринуо бих се, јер онда знам да нисам довољно бринуо о српским националним интересима", рекао је председник Србије у Будимпешти, коментаришући текст британског "Тајмса" у којем бива називан "балканским Ал Капонеом."

Председник Србије је истакао да не обмањује никога, ни на Истоку ни на Западу, додавши да Србија не седи на две столице већ да има своју, српску столицу.

"Наша столица је да сами доносимо одлуке о својој политици, која је самостална и независна. Да, налазимо се на европском путу али водимо рачуна о нашим националним интересима", рекао је Вучић, запитавши се да ли би био добар да испуњава туђе интересе.

Разговори са Орбаном о енергетској безбедности Србије и Мађарске

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је са мађарском делегацијом разговарао о бројним пројектима, као и да је са Орбаном договорио да како да две земље у случају опасности по енергетску безбедност политички реагују и заштите интересе две земље.

Вучић је рекао новинарима да је имао важне састанке са мађарским званичницима и да је замолио мађарску страну да убрза радове на брзој прузи до Будимпеште на њиховој територији.

"Ми ћемо наш део завршити и пре времена или тачно, замолио сам Орбана да мађарска страна са кинеским извођачима убрза тај део да бисмо за само две године могли да идемо од Београда до Будимпеште за два сата и 40 минута", рекао је Вучић.

Казао је да су разговарали и о смештајним капацитетима за гас за Србију у Мађарској и захвалио на помоћи.

"Разговарали смо и о могућим опасностима за енергетску безбедност и договорили се како да политички реагујемо и како да суштински заштитимо интересе наших земаља", рекао је Вучић.

Он истиче да је разговарано и о граничном прелазу са Мађарском, и да ће бити урађено нешто што није урађено до сада.

"Покушаћемо да направимо једну контролу за грађане Србије и Мађарске. То ће бити велико, захтеваће стотине милиона евра улагања. Заједнички ћемо то понудити нашим румунским пријатељима, да на тромеђи урадимо још један такав прелаз. То је предлог мађарске стране, ми смо то прихватили са одушевљењем", рекао је председник Вучић.

Вучић је истакао да га чекају разговори са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, али и са председницима Узбекистана, Туркменистана и Киргистана, додавши да Србија настоји да продуби сарадњу са тим земљама.

Напоменуо је да је, поред Орбана и председнице Мађарске Каталин Новак, разговарао и са председником Републике Српске Милорадом Додиком и српским чланом председништва БиХ Жељком Цвијановић, али и са чувеним америчким новинаром Такером Карлсоном.

Избори за шест или седам месеци

Председник Србије је за српске медије у Будимпешти рекао да ће у наредних шест или седам месеци сигурно бити избора у Србији, пре свега локалних и покрајинских, а можда и парламентарних.

На питање новинара да прокоментарише изјаву опозиције да није расписао изборе у Београду због кукавичлука и да је СНС већ изгубио Београд, само да их још нико није обавестио о томе, Вучић је рекао да ће београдски избори, као и сви други, бити тешки за оне који побеђују и да ће се СНС постарати да направи изненађење.

"Нама сада следе локални и покрајински избори и сасвим вероватно и парламентарни избори. Они су нама до пре три године говорили да неће ни једне изборе, на силу вам нећемо дати изборе. Сто пута сам их питао када ће изборе. Није то фонтана жеља, па ће да буде само оно што хоће. Имаће изборе врло брзо, да ли ће ти избори бити за три или шест месеци, свакако ће у наредних шест или седам избора бити", поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Што се тиче тога да је опозиција победила на изборима, а да СНС само није обавештен, Вучић је одговорио да је то добро.

"Волим оне који мисле да ће лако изаћи на крај са противником, ти нису довољно озбиљни. Ако неко каже већ смо победили, верујте ми да тај неће да победи, јер то говори о његовом приступу. то се тиче Беорада, као и у Србији, за нас ће бити веома тешко, за оне који увек побеђују биће теско, за оне који на свакој утакмици побеђују не плостоји лака утакмица", рекао је Вучић.

Додао је да је за СНС свака политичка борба тешка, јер се уздају у резултате рада у Београду.

"Погледајте како изгледа Београда данас, а како је изгледао 2012, а да не кажем да је плата сада дупло већа у еврима и биће још већа. Ми ћемо да се борити, постараћемо да се направимо изненађење. Синоћ у Атини многи су мислили у 85. минуту да је готово, па није било готово. 2:0 било за Динамо, па 2:2 завршило", закључио је Вучић.

Планови за "највећи спортски реон у овом делу Европе"

Председник Србије је рекао да Мађарска на фантастичан начин гради своје спортске капацитете и преузима организацију међународних спортских догађаја, од водених спортова до многих других.

"Размишљајући о ЕКСПО понудили смо додатну сарадњу са Мађарском и у ширем Мастер плану, осим Националног фудбалског стадиона, желимо да изградимо онакав атлетски стадион, то је за нашу будућност добро и за организацију великих такмичења. Постоји један проблем, око наших нових стадиона изграђених по УЕФА стандардима ко ће да их одржава и како ћемо да обезбеђујемо велики број догађаја. И зато ћемо пронаћи у наредним месецима неку од највећих светских компанија коју можемо да изнајмимо како би нам помогла у стварању што већег броја догађаја", рекао је Вучић.

Казао је да се то односи и на стадионе у Лесковцу, Лозници, Крагујевцу, Зајечару и другим градовима, као и у Београду.

Не смемо то да остављамо локалним самоуправама, навео је Вучић и истакао да ти стадиони морају да се издржавају.

"Зато сам рекао да до октобра морамо да донесемо одлуку да направимо нешто што ће бити попут највећег спортског реона, не само у овом делу Европе, већ можда и у целој Европи, где ће бити и атлетски и национални фудбалски стадион, као за водене спортове све, од скакаоница до базена за ватерполо и пливања", навео је Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Мађарској, 19. и 20. августа 2023. године, током које ће присуствовати церемонијама обележавања Дана државности Мађарске и отварања Светског првенства у атлетици, "Будимпешта 2023".

image