Србија и Балкан

Црногорци оманули: Руске туристе нико не може да замени

За разлику од Црне Горе, Шпанци и упркос санкцијама не одустају од руских гостију
Црногорци оманули: Руске туристе нико не може да замени© FOTO TANJUG/ Media Biro/ bg

Црна Гора није успела да надомести мањак туриста из Русије настао због санкција уведених Москви, пише подгорички "Дан".

Руси, који имају стално боравиште у Црној Гори, као и тамошњи Украјинци, према речима директора Центра за истраживање и развој туризма Петра Голубовића не могу се посматрати као туристи.

Такве статистике показују да је ова држава заправо оштетила саму себе, уводећи индивидуалне санкције Русима.

Црна Гора је, наиме, испуњавајући стопроцентну усаглашеност са спољном и безбедносном политиком Европске уније, 10. јуна прошле године замрзла 44 некретнине 34 руска држављанина којима су уведене блокаде.

"Према проценама стручњака то је изазвало оправдан страх Руса што је укупно утицало, уз недостатак директних авио линија, да број туриста из Руске федерације буде знатно мањи. Смањен је и број руских директних инвестиција у нашу земљу", наводи "Дан".

За разлику од Црногораца Шпанци су, и упркос санкцијама, успели да искористе изузетан потенцијал руског туристичког тржишта. У Шпанији је, како је саопштило одељење за туризам Амбасаде Шпаније у Москви, тако у првих шест месеци број руских гостију порастао за 73 одсто.

Црна Гора, у међувремену, не да нема такво одељење у Москви, него тамо нема ни амбасадора.

Колико су Црногорци изгубили због санкционисања Руса очигледно је из податка да је од јануара до јуна чак 155.052 држављана Русије посетило Шпанију. За првих шест месеци у овој држави су потрошили више од 274 милиона еура, а просечан трошак по особи је био 1.768 еура.

Директор Центра за истраживање и развој туризма Петар Голубовић у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе рекао је да податак о приходима од туризма у овој години треба узети са резервом.

"Тај податак треба узети са резервом јер смо имали значајан број долазака људи које не можемо третирати као туристе а у званичној статистици Монстата они се третирају као туристи. То су људи који живе међу нама, пре свега људи из Русије и Украјине који су се преселили код нас. Податак с којим је изашао и председник је око  60 хиљада људи, што чини око 10 одсто становништва Црне Горе, и то је велики број људи који утичу на економију и не можемо их третирати као туристе", истакао је Голубовић.

image