Србија и Балкан

Дачић: Вучић променио текст декларације у Атини, избачен део о санкцијама Русији

Србија се сама међу 13 земаља изборила за свој став, каже Ивица Дачић
Дачић: Вучић променио текст декларације у Атини, избачен део о санкцијама Русији© Танјуг/Зоран Жестић

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да се председник Србије Александар Вучић изборио да се почетни текст декларације у Атини избрише, а који наводи да Србија мора да уведе санкције Русији.

"Не видим разлог да било ко напада Србију. Мислим да је ово све што смо урадили у Атини једна врста дипломатске победе. Ми имамо принципијелне ставове. Ако неко жели да Србија учествује то мора да буде у складу са нашим државним интересима. Зато не треба да лажу да Србија није ништа променила. Па председник Вучић је својим ставовима променио почетни текст декларације у Атини, избачен је пасус који се тиче санкција", рекао је Дачић за ТВ "Курир".

Он истиче да му је Вучић показао оба документа у којима се тачно види и да мисли да ће председник Србије о томе говорити када буде одржао конференцију за медије.

"У целој Русији је сада то објављено. Србија се сама међу 13 земаља изборила за такав један став, али не због Русије, већ зато што то штети нашим националним и државним интересима. Ако се ми сада ослањамо на неке земље и сад вама неко каже да ми морамо да уведемо санкције јер то тражи Европа и Америка. Али Европа и Америка траже да признамо Косово, па да ли ћемо и то да прихватимо? Са друге стране ако ви уведете санкције онима који вас подржавају у Савету безбедности Уједињених нација. Па коме ћемо да се обратимо ако нам буде требао неки вид подршке? Зато су то комплекса питања", закључује Дачић.

image