Србија и Балкан

Да ли нас чека повећање цена горива?

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић каже да се цене горива у Србији мењају у складу са променом трошкова. Оценио је да је цена реална и додао да нема никаквих посебних наговештаја да би она могла да се повећава
Да ли нас чека повећање цена горива?Getty © Brandon Bell / Staff

Ове недеље литар дизела коштаће 202 динара а литар безоловног бензина 189 динара. Пре око годину дана, дизел је у Србији коштао око 220 динара. Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић рекао је за РТС да се такве промене цена дешавају без најаве, а да индикатори са светског тржишта служе како би моглe да се наслуте цене деривата нафте на тржишту у Србији.

"Говоримо о тим глобалним ценама, сирове нафте, залихама, америчкој, кинеској економији и тако даље. Садашњи показатељи не указују на могућност уопште да дође до тако великог повећања цена од још додатних 20 динара, али кажем вам, те промене се не дешавају са најавом. Оне се могу десити због неких непредвиђених околности, као што је то прошле године заправо била ескалација сукоба у Украјини, који, када је почео није се могло наслутити и да ће оволико дуго трајати", рекао је Мићовић.

Говорећи о ценама у Србији, Мићовић је навео да се цена горива, за разлику од многих других производа, мења у складу са променом трошкова и да су због тога флуктуације велике.

"Од 220 динара које смо помињали, цена дизела се спустила до 180 динара. То је 40 динара мање. То је озбиљно смањење као последица смањења трошкова стављања тог дизела на тржиште. Сада се ти трошкови донекле подижу у одређеној мери и гледајући те цене на глобалном тржишту берзанске котације. Међутим, и курс долара даје свој допринос, зато што кад причамо цену на пумпама, то вам је у динарима по литри, а овамо је набавка у доларима по тони, када је у питању дизел. Тако да морате узети и курс у обзир. Све то заједно је заправо довело до тога да се цена лагано подизала од ових 200, 202 динара, колико је тренутно цена дизела", навео је Мићовић.

Оценио је да је цена реална и додао да нема никаквих посебних наговештаја да би могла да се повећава.

"Уколико се трошкови стављања дизела на тржиште буду смањивали, и цена ће се сигурно смањивати", додао је Мићовић.

Истакао је да је питање свих питања да ли ће се цена горива повећавати у петак.

"Ја бих нагласио да је тржиште стабилно снабдевено и да ће горива сигурно бити, да за сад нема никаквих поремећаја у том смислу. А цена, у оној мери у којој je одређује тај глобални утицај, нема најава да ће доћи до неког већег повећања. Држава такође има могућност да, уколико се нешто деси, смањи акцизе и тиме смањи притисак", рекао је Томислав Мићовић за РТС.

image