Економија

Новак: Продужење споразума ОПЕК+ олакшава предвиђање тржишта

Годинама су наши споразуми у интересу тржишта, земаља учесница и у интересу извозника и произвођача, поручио је заменик премијера Русије Александар Новак
Новак: Продужење споразума ОПЕК+ олакшава предвиђање тржишта© TANJUG/AP Photo/Lisa Leutner

Одлука земаља ОПЕК+ да продуже садашњи споразум током 2024. и добровољна смањења производње од стране бројних земаља олакшаће предвиђање ситуације на тржишту у наредних 18 месеци, изјавио је заменик премијера Русије Александар Новак.

"Споразум је на снази до краја 2023. године, зато смо данас доста дуго разговарали о питању његовог могућег продужења до краја 2024. Донете су две крупне одлуке: прво, да се постојећи споразум продужи до краја 2024. и, друго, да се током 2024. продуже добровољна смањења за 1,66 милиона барела дневно почевши од 1. маја, које је предузело девет земаља", рекао је заменик премијера Русије, преноси ТАСС.

Новак је истакао да ће то омогућити дугорочне прогнозе ефеката споразума - за 18 месеци унапред. 

Навео је да Русија и Саудијска Арабија нису имале разлике око споразума ОПЕК+.

"Не, није било разлика. Увек налазимо заједничка решења. Годинама су наши споразуми у интересу тржишта, у интересу земаља учесница споразума и у интересу и извозника и произвођача. Са Саудијском Арабијом увек налазимо заједничка решења. Наравно, увек имамо прелиминарне разговоре, али увек постижемо сагласност", поручио је Новак.

Он је раније рекао да ће Русија продужити добровољно смањење производње за 500.000 барела дневно током 2024. године. 

image