Србија и Балкан

Црногорска изборна сага: "Одбегла" посланица помрсила конце, Јоковић наводно на састанку у Београду

Посланица "Алтернативе Црне Горе" три дана била недоступна за страначке органе, али се онда огласила саопштењем
Црногорска изборна сага: "Одбегла" посланица помрсила конце, Јоковић наводно на састанку у Београду© R.R./ATAImages

Мандатар за састав 44. Владе Црне Горе Милојко Спајић налази се у незавидној позицији јер из дана у дан губи подршку за састав владе који је предложио, а који не укључује просрпску коалицију "За будућност Црне Горе".

Подгорички медији преносе да Спајић нема подршку чак ни чланова своје партије, па ни оних који су са листе Покрета Европа сад изабрани за посланике.

Да су на делу велика превирања у Подгорици, додатно је подгрејала информација да је посланица "Алтернатива Црне Горе" Јелена Недовић, напустила странку и да је недоступна за страначке колеге.

Прво су се огласили из саме партије, који су саопштили да не подржавају Спајићев концепт владе јер им смета што ће у њој бити Бошњачка странка. Занимљиво је да је то исто тврдила и Недовић, до пре неки дан.

Она је након избора оптужила лидера Бошњачке странке Ервина Ибрахимовића, који сада улази у владу за коју ће гласати, да на преговоре о формирању владе долази са "списком жеља", назвала га је и "ухљебом" и рекла да је све што је у каријери радио било "убацивање партијских ухљеба по дубини".

Ситуација се закомпликовала када је странка саопштила да им је посланица недоступна, односно да немају контакт са њом већ три дана.

"Јасно смо рекли да та Влада није одраз изборне воље грађана. Из информација које имамо, из комуникације са њом које ће сигурно бити доступне јавности благовремено, сумњамо да постоје елементи корупције у овом процесу, тј. да се притисцима покушава издејствовати подршка овој Влади", саопштено је данас из "Алтернативе".

Данас се пак огласила и "одметнута" посланица. Јавним саопштењем Недовић је навела да није изневерила принципе своје странке, те да би ипак Спајићу требало пружити подршку.

"Нити су Бошњачка странка сви Бошњаци у Црној Гори, нити су ЗБЦГ сви Срби у Црној Гори, али сви без изузетка залужују достојанствен живот. Позивам још једном, све актере тренутне политичке сцене, да пружимо искрену руку сарадње, мандатару господину Спајићу, и да му коначно, лишени политичких калкулација, брзим и ефикасним договором омогућимо да испуни обећања која је дао Црногорцима, Србима, Бошњацима, Хрватима, И свим другим нашим мањебројним народима", каже Недовић.

Преговори о новој влади се компликују из дана у дан, а Спајић од планиране подршке од 44 посланика, клизи ка недовољном броју гласова.

"Вијести" преносе информацију да је лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић јуче боравио у Београду, наводно на састанку са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем, као и да је боравио у патријаршији. Према наводима овог подгоричког сајта, тема разговора била је нова црногорска влада.

Спајић је према првобитном плану рачунао и на подршку СНП-а.

image