Србија и Балкан

Милатовић: Владу бих правио другачије од Спајића, позвао бих ЗБЦГ и УРА

Ако се овако настави вођење политике, на наредним изборима ће бити још мања излазност, оцењује Милатовић
Милатовић: Владу бих правио другачије од Спајића, позвао бих ЗБЦГ и УРА© Танјуг/Медиабиро

Председник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је да је тој држави што пре потребна влада и оценио да би процес формирања извршне власти требало да крене од онога што је изборна воља грађана.

"Из медија видим да тај процес не иде планираном динамиком, мислим да је Црној Гори потребна влада што пре", рекао је Милатовић у интервјуу за ТВЦГ.

Он понавља да је велика одговорност на мандатару и партијама које су учествовале у преговорима.

"Процес мора бити транспарентан, инклузиван... То до сада није био случај, колико видим из медија", додаје Милатовић.

Председник Црне Горе каже да су грађани "уморни од многих ствари".

"Ако се овако настави вођење политике, на наредним изборима ће бити још мања излазност", оцењује Милатовић.

Он додаје да је на политичком субјекту који побеђује додатна одговорност да покаже ширину, јер се "једино ширином може осигурати политичка стабилност".

"Мислим да су из овог процеса изостали јасни принципи формирања владе, јасна структура како би она требало да изгледа. Чини ми се да се опет кренуло с краја и да смо као грађани били сведоци непристојног политичког поткусуривања одређеним ресорима. Процес формирања владе треба да крене од онога што је изборна воља грађана и програма које би та влада требало да оствари, и наравно структуре владе која је оптимална како би се дошло до тих програма", наводи Милатовић.

На питање да ли коалиција За будућност Црне Горе треба да буде део владе одговара да мисли да "пут који је трасиран треба да буде додатно реализован".

"Мислим да у том смислу треба, наравно, на програмским принципима позвати конституенте, овде мислим и на конституенте коалиције ЗБЦГ, ГП УРА и све друге партије, и партија мање бројних народа, како би се великом већином опет остварили циљеви о којима смо разговарали, али не науштрб неких од тих циљева. Да ја правим владу, правио бих је на тај начин, постављајући јасне принципе који се тичу континуитета спољне политике Црне Горе. Али не оне где је она инфериорна у односу на многе ствари, него Црне Горе која је кредибилна чланица, партнер НАТО, која истински жели да постане чланица Европске уније, да има добросуседске односе, која има владу, која жели да настави да се бори против организованог криминала и корупције", прича Милатовић.

Он наводи да су грађани жељни правде и да нису испуњена очекивања у том погледу и истиче да је потребна реформа правосуђа.

Поводом оптужби одборнице ПЕС-а из Пљеваља Тамаре Росић да покушава да преузме партију, Милатовић каже да не би волео да је она "инструисана одређеним људима из Подгорице".

"Свако има право на своје мишљење. Волео бих да ме је назвала и да разговарамо о том ставу. Ни на кога нисам покушао да утичем, нити ћу. Ових дана се врло често мењају тезе. Многи из ПЕС-а, нажалост, мењају тезе, то није добро, али сам уверен да ПЕС има довољно демократског капацитета да из ове ситуације изађе додатно јачи", закључује Милатовић.

image