Србија и Балкан

Специјално издање подкаста "Локомотива": Кад се војска на Косово врати

Аутори Тиосав Пурић и Марко Николић коментарисали су најважније теме које су се одиграле у августу, елементе културног рата у бившим југословенским републикама, те проширење БРИКС-а, с филозофом Андреом Јовановић и репером Дарком Делићем
Специјално издање подкаста "Локомотива": Кад се војска на Косово врати© РТ Балкан

У специјалном издању подкаста "Локомотива" аутори су коментарисали најважније теме које су се одиграле у августу. Заједно са Тиосавом Пурићем и Марком Николићем, главна збивања у прошлом месецу анализирали су филозоф Андреа Јовановић и репер Дарко Делић.

Превирања у оквиру културних ратова на светској сцени прелила су се и на терен домаће политике, само у другачијем облику – молерском. У Србији су се појавиле организације којима сметају графити "Кад се војска на Косово врати" и које ревносно покушавају да воде борбу против сопственог идентитета. Прекречавањем графита заправо промовишу концепт аутовиктимизације.

Август је донео два велика изненађења – откривање споменика Твртку I Котроманићу у Сарајеву, као новог симбола града, и то што се популарна певачица албанског порекла Рита Ора огрнула српском заставом за време концерта у Мађарској.

Насупрот изненађењима константан је био говор мржње упућен Србима у Хрватској. Овог пута то је учинила Славица Стојан, књижевница и чланица Председништва Матице Хрватске, упоредивши Србе с бубама које би требало трајно искоренити.

На светском геополитичком плану дошло је до тектонских промена, БРИКС је након самита у Јоханесбургу постао "БРИКС плус". ​​Аргентина, Саудијска Арабија, Етиопија, Иран, Египат и Уједињени Арапски Емирати су нови чланови организације чије земље сада праве 36 одсто светског БДП-а и у којима живи 47 посто популације.

Од сада ће више од 80 одсто нафте долазити из земаља "БРИКС плуса", што може довести до краха петродолара, а најављено је и стварање наднационалне валуте коју ће користити чланице.

Паралелно с тим процесом Африку је запљуснуо талас деколонизације. У три године десило се осам пучева. Након Буркине Фасо и Нигера, у Габону се народ побунио против вршиоца дужности колонијалних сила. Група војних официра објавила је да су изборни резултати у тој земљи поништени, само неколико минута пошто је председник Али Бонго проглашен победником.

Процеси који се одигравају у свету дају нову шансу и развлашћују колонијалне управнике, а баш зато некима у Србији највише смета натпис "Кад се војска на Косово врати", који, ако је легалистима стало до закона, прописује и Резолуција Савета безбедности 1244.

Подкаст "Локомотива" емитује се суботом у 19 часова.

image