Србија и Балкан

Упутство за смену градоначелника на северу КиМ: Све може да буде готово за три месеца

Петицију за смену градоначелника у одређеној општини треба да покрене најмање троје грађана и да пре почетка прикупљања потписа о иницијативи обавесте председавајућег Скупштине општине
Упутство за смену градоначелника на северу КиМ: Све може да буде готово за три месеца© TANJUG/DOPISNIK KIM/bs

Министарство администрације и локалне самоуправе привремених приштинских институција завршило је израду Административног упутства за грађанску петицију за смену председника општине, према којем би читава процедура могла да траје три месеца.

Сврха документа је да се утврди поступак покретања, организовања и подношења грађанске иницијативе за разрешење градоначелника, рекао је ресорни министар Ељберт Краснићи, преноси РТК2.

Према упутству које је објавио Краснићи, читава процедура могла би да траје три месеца.

Како је наведено у административном упутству, петицију за смену градоначелника у одређеној општини треба да покрене најмање троје грађана и да пре почетка прикупљања потписа о иницијативи обавесте председавајућег Скупштине општине.

Председавајући локалног парламента има рок од пет дана да размотри захтев о петицији и да региструје овлашћено лице, наводи Радио Контакт-плус.

Уколико он то не учини, група која жели да покрене петицију може да се обрати ЦИК-у и да затражи регистрацију.

Најкасније пет дана од регистрације, председавајући локалне скупштине мора да затражи од ЦИК ажурирани списак уписаних бирача и да достави људима који желе да покрену петицу неопходну документацију.

Група за петицију има рок од 30 дана од пријема документације да прикупи потребан број потписа. Овај рок се може померити за додатних 15 дана.

Прикупљени потписи се достављају председнику скупштине општине и ЦИК, који верификује листу потписа.

Уколико је петицију подржало најмање 20 одсто бирача, ЦИК организује гласање за смену градоначелника, по процедури у складу са законима о општим и локалним изборима.

Гласање за разрешење градоначелника у том случају организује се најкасније у року од 45 дана.

Да би били смењени, за то мора да гласа 50 плус један одсто уписаних бирача у општини а ако потребан број бирача не подржи разрешење, нова иницијатива за смену градоначелника не може да се покрене пре истека рока од 12 месеци.

"Ово упутство даје могућност практичне реализације законом загарантованог права локалној самоуправи. Овим правом се обезбеђује остваривање воље грађана у односу на председника општине, којег сами грађани непосредно бирају", рекао је Краснићи.

image