Србија и Балкан

Досије Икс српског Твитера: Владо Георгиев, персона (нон) грата

Незванични "лектор" свих политичара у региону и ловац на "радиоактивне" елементе из НВО сектора, популарни певач не престаје да буде стални извор контроверзи и расправа на Иксу
Досије Икс српског Твитера: Владо Георгиев, персона (нон) грата© Antonio Ahel/ATAImages

Када је пре само неколико дана председник Црне Горе Јаков Милатовић честитао Немачкој на освојеној златној медаљи на Светском првенству у кошарци, а затим додао "честитке и Србији на сребру", сигурно није очекивао да ће му први одговорити познати певач Владо Георгиев - Барба.  

Твит је, наиме, инспирисао музичара да спроведе одређене лекторске захвате, па је Милатовићу послао редиговану верзију. 

"Каже се: пре свега честитке Србији на сјајном резултату, одмах затим и Немачкој. Хајде мало да се поведе рачуна о основним аршинима, Срби су те изгласали - не Немци", поручио је Георгиев. 

Варнице на релацији уметност-политика севале су и раније између истих протагониста, када је певач окачио снимак извођења "Подмосковских вечери" и упитао "смета ли некоме што он обожава да свира" ту нумеру. 

"Некоме" се у конкретном случају односило на председника Србије Александра Вучића и амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка, као и на Јакова Милатовића, од којих је певач затражио да се "јавно изјасне". 

Прва двојица су Георгиева оставила без одговора, док је Милатовић написао да и он воли ту песму, уз напомену да "не зна да је свира", што је певач оценио као "довољно прихватљив одговор".

Радиоактивна ксенофобија и православни поздрави

Због Милатовића је Георгиев ушао у сукоб са бившом хрватском премијерком Јадранком Косор. Наиме, председник Црне Горе је изјавио да "многи политичари који су изгубили у Хрватској подршку, нису баш помагали црногорском путу, чак напротив, радили су све супротно убрзању европског чланства ЦГ", на шта је Косор реаговала на друштвеној мрежи Икс.

"Вели црногорски председник да проблеми, отворена питања између Црне Горе и Хрватске, нису настала у његово време па он није одговоран. Није Црна Гора у његово време ушла ни у НАТО, па ето. И да неки бивши у Хрватској нису хтели Црну Гору у ЕУ. А који то", написала је Косор.

Одговор је међутим, стигао са оне стране са које хрватска премијерка вероватно није очекивала.

"Закључио бих ово вече констатацијом да је Јадранка Косор једна радиоактивна ксенофобична будалетина, апсолутно небитна и из само њој познатог разлога напала Јакова Милатовића и нашу ЦГ, прије тога небројено пута Србију", оценио је Георгиев. 

Она му, пак, није остала дужна.

"Јадно и немоћно. А неважно", поручила је Косор, док је певач одговорио слањем "православних поздрава" за њу и Наташу Кандић. 

Депонија од чо'ека

Епопеја Владе Георгиева са невладиним организацијама стара је скоро као и његов Твитер налог, на коме их је у више наврата критиковао и позивао на њихово укидање. 

"НВО-НГО укинути и забранити. То су непријатељи државе Србије и свих држава у околини. Шире непријатељство и чине раздор између свих народа. И само провоцирају и доливају уље на ватру, опасно, преопасно", поручио је Јунак нашег Икса у једној од објава.

Наташа Кандић му је долила уље на ватру објавом да "Србија треба да одбаци сулуду идеју Милорада Додика да се обележавање Дана сећања на жртве хрватске војно-полицијске акције 'Олуја' одржи у Приједору", уз оцену да би то било "нељудски и према жртвама 'Олује' (1800) и према жртвама српских снага у општини Приједор (3170)".

Због тога је оснивачица Фонда за хуманитарно право почашћена епитетом "радиоактивне олупине" и "сподобе".

Није боље прошао ни аустријски НАТО лобиста Гунтер Фелингер, који је понео титулу "НАТО-наци утваре", због објаве у којој тврди да су наводи о трговини органима на КиМ 1999. године "лаж". 

"ОВО још увек није НОН ГРАТА и још увек сме да долази у Србију и нико не зна за агенду и активности ове НАТО-наци утваре?", запитао је љутито певач. 

Исти револт изазвала је Гунтерова објава пред председничке изборе у Црној Гори, у којој је написао да је "Европска ЦГ за Ђукановића", а да су "Срби и Руси за Милатовића", на шта му је Георгиев поручио да је "депонија од чо'ека".

Бустер налогодавци

Скоро подједнак трн у оку познатог певач су вакцине против короне, као и сви остали пратећи елементи пандемије (карантини, затварања, маске итд), против којих је доследно агитовао на Иксу. 

Због тога је бурно прославио када је Новак Ђоковић - који је, подсетимо, одбио да прими вакцину против ковида - освојио Ролан Гарос у јуну ове године, назвавши његову победу "бустером".

"Тенкови су нови респиратори", твитовао је Георгиев у фебруару, а Западу је приговорио и када је био запаљен Куран у Шведској.

"Зелена агенда и климатске промене и све ће се овој банди разбити о главу, али за паљење Курана, надам се да ће горети у паклу", написао је у објави.

На питање једног твитераша "како је повезао климатске промене и паљење Курана", одговорио је да су у питању исти налогодавци. 

Европске вредности поменуо је и у критици чланка који је објавио портал Н1, у коме се наводи да су "Немци израчунали колико кошта дете до 18. године - није мало". 

"Боље да пишете колико кошта промена пола и све остало што промовишете него да пљујете по породици 24/7 из текста текст. Срамота", написао је Барба.

Најзад, Георгиев није мимоишао ни своју браншу. 

Када се певачица Рита Ора на недавно одржаном концерту огрнула српском заставом - за коју је касније тврдила да није видела о којој застави се ради - вазда патриотски настројен Георгиев јој је честитао "враћање коренима".

image