Србија и Балкан

Досије Икс српског Твитера: Игра рокенрол, цео српски род

"Џиберај" на балкону оличен у песми "Весели се, српски роде" засметао је многима који су синоћ пратили дочек испред Скупштине града Београда
Досије Икс српског Твитера: Игра рокенрол, цео српски род© FOTO TANJUG / RADE PRELIĆ

Новак Ђоковић, српски кошаркаши и баскеташи дочекани су синоћ испред Скупштине града Београда, а спектакуларан догађај обележиле су сузе најбољег тенисера свих времена, савладаног емоцијама, и, веровали или не, узбуна због песме "Весели се, српски роде".

Последњих пар деценија, дочек спортиста је углавном праћен нумером "Игра рокенрол цела Југославија", за којом су неки јуче носталгично уздисали, иако државе о којој је реч одавно нема. 

Наиме, паралелно са невероватним снимцима хиљада људи који славе и певају, друштвену мрежу Икс преплавиле су реакције оних чији естетски/уметнички стандарди нису били задовољени. 

Међу првима је "џиберај" на балкону засметао политичарки Весни Пешић, која је раније подржавала нашег тенисера, а овом приликом је оплела по Новаку.

"Доста ми је више Ђоковића. Кад ја кажем. Има 24 слема, последњи извукао на жреб, једини противник му био Ласло Ђере. Баш ме брига да нас/ме он више дави са 25-им, кад имамо нови тенис који игра Алкараз. Плус је примитивна конзерва, џиберај уз музику", написала је Пешић.

Твитераши јој нису остали дужни, а неки су је чак саветовали да иде у цркву да "истера демоне".

Колумниста листа "Данас" Алексеј Кишјухас запитао се "где се деде 'Игра рокенрол цела Југославија", на шта му је препоручено да се и сам "мало провесели".

"Наметнута националистичка сељана"

На профилу пекара "Лебовски" били су, како наводе, шокирани, колико људи негодују због песме "Весели се, српски роде" и због чињенице да се људи псују због певања "неподобних песама".

Није неподобна, "него наметнута националистичка сељана", поручио је један од корисника Икса.

"Од толико лепих навијачких, спортских, патриотских, да не спомињем рок песама. Британци људи певају 'Ми смо шампиони' групе 'Квин', не нешто глупаво весели се енглески роде", поручио је незадовољни твитераш, оценивши да је реч о "уништавању младих генерација".

То је, пак, подстакло многе да укажу на двоструке аршине који се примењују на српски и енглески род.

"Весели се српски роде на Скупштинском балкону је огавни србопримитивизам, а британско вуцарање каменчине из Шкотске за крунисање Чарлса је предивност традиције која дира у дно обе срчане преткоморе", наводи се у једној објави. 

Редитељу Стевану Филиповићу засметао је сам излазак спортиста на балкон, па им је поручио да су "огадили сами себе", те да постоје ствари које су важније од спортских успеха. 

Ни колумнисти листа "Ал Џазира" Драгану Бурсаћу није се допао цео угођај на балкону. 

Фали само Шмит

Иако су многи пали у озбиљну ватру и расправе о првој и другој Србији, неки су све окренули на шалу. 

"Атмосфера ескалира, креће 'Весели се, српски роде', Новак командује војсци прелазак административне границе", написао је корисник Ники, наставивши да бриљира током вечери. 

"Вечерас је фалио само Дончић да истрчи на балкон држећи високо захтев за отпуст из словеначког држављанства", сумирао је Ники.

image