Србија и Балкан

Вучић : Курти ће наставити да се свети Србима

На данашњем приказу у Нишу изложен је велик број борбених и неборбених система, бројно наоуружање, војна опрема, као и производи српске одбрамбене индустрије
Вучић : Курти ће наставити да се свети Србима© Танјуг/RADULE PERIŠIĆ

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас приказу наоружања, војне опреме и дела способности Војске Србије у комплексу Нишке тврђаве, у оквиру обележавања Дана српског јединства.

Обиласку приказа наоружања присуствовали су и председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Милош Вучевић и министар полиције Братислав Гашић.

Вучић је током обраћања рекао да живимо у нелако време у које нема увек добрих вести.

"Србија је много снажнија и јача него што је до пре неколико година била и наставиће да се развија у смислу путева, пруга, болница и то је оно што нашој застави и нашем јединству даје смисао. Настављамо да се развијамо. Улажемо огроман новац", рекао је Вучић.

"Ми смо земља која је једина војно неутрална захваљујући српској то је случај са БиХ, желимо да сачувамо своју војну неутралност, нећемо да припадамо ни једном блоку", рекао је.

О Куртију

Одговарајући на питања новинара о преговорима у Бриселу, нагласио је да се не игра државом и државним и националним интересима.

"Дакле, све о чему смо ми говорили је у складу са оним о чему смо већ хиљаду пута говорио нашој јавности, али је мени било јасно од почетка да Курти не жели било какав споразум у којем би он морао да формира ЗСО, а пре онога што он назива 'неформалним' признањем", истакао је Вучић.

"Ја разумем да постоје људи који ће увек да имају примедбу. И када ЕУ окриви Куртија да је крив, ја бих требало да будем крив без обзира што никакав договор не постоји, јер ваљда нисам био оштрији или нисам се више замерао ЕУ од Куртија. Када ЕУ окриви мене или нас онда 'крив си зашто ЕУ нас окривљује, заустављаш нас на нашем европском путу' Шта год да урадите у нашој земљи никада нећете добити похвалу", рекао је Вучић.

Нагласио је да су "сувише одговорни да би донели било какву одлуку која би штетила нашим интересима".

Оно што је њега забринуло је изјава Куртија и то да нико није ни приметио шта је он све изговорио и да се праве наивни на Западу да не виде шта је тачно Курти рекао.

"Да сам ја изговорио то што је изговорио висио бих и у Берлину и у Вашингтону. Али то су двоструки стандарди и лицемерје са којим се суочавамо", рекао је.

"Што се тиче реакције, да је требало да се осуди Србија скочили би и Вашингтон и Берлин и Стано и сви, јер ми смо лака мета. Ми нисмо признали Косово", подсетио је председник.

Он је подсетио, да је Курти рекао да Срби и Српска листа треба да пате и плате и нагласио да је та његова изјава наишла на огромно огорчење код Срба.

"Видели сте синоћ његову освету у Гранчаници, он ће наставити да се свети Србима, али су Срби све снажнији и уједињенији у политичком и демократском отпору", нагласио је председник.

О изборима

Председник је поручио онима који су тражили изборе да морају да прецизирају за када и до када треба да распишу.

"Хоћете изборе, добићете изборе само морате да будете мало писменији и да напишете шта тачно хоћете, до када избори да буду расписани а за када да буду расписани, пошто се ни у то не разумете", рекао је председник.

У оквиру приказа биће изведен налет ваздухоплова и ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

"Србија је много напредовала, мора још да напредује наменска. Ускоро нам стиже нешто што је веома важно за опстанак Србије. Нешто много важно и мења позицију Србије", нагласио је председник Вучић.

О "корнету"

Вучић је са припадницима војске говорио о "корнету".

"Својевремно када сам разговарао са Путином он ми је говорио о 'корнету'. Ја сам тада питао о 'џавелину' (сличне протовтенковске ракете). Он је рекао да је 'џавелин' одлично оружје, али да је 'корнет' изузетан", рекао је председник.

Додик честитао председнику Србије на изузетном унапређењу Војске Србије

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је данас на приказу наоружања, војне опреме и дела способности Војске Србије у комплексу Нишке тврђаве видео опредељене, мотивисане, обучене војнике и опрему коју није имао прилике да види ни на једном другом месту.

Додик је честитао председнику Србије Александру Вучићу на изузетном унапређењу Војске Србије.

"Желим да честитам председнику и његовом тиму, начелнику, министру, свима који су укључени у опремање и обуку војске, за опредељење да то учине јер нема слободе и нема слободне државе која нема сигурне оружане снаге, која нема војску која је опредељена да је брани, војску која никада није нападала већ само бранила", рекао је Додик.

Он је додао да је важно да Србима широм света који воле Србију може да се каже да је постигнут огроман напредак у Војсци Србије.

"Напредак који је несумњиво огроман и који је тражио много напора. Још једном честитке председнику као врховном команданту на свему што сам данас видео овде", рекао је Додик.

На данашњем приказу изложен је велик број борбених и неборбених система, бројно наоуружање, војна опрема, као и производи српске одбрамбене индустрије.

Приказ су извели и припадници 63. падобранске бригаде.

Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а централна манифестација биће одржана у Нишу, у 18 сати у спортској сали "Чаир".

image