Србија и Балкан

Досије Икс српског Твитера: Покрет слободних лингвиста брани Вука Караџића од патријарха Порфирија

Након што је патријарх српски Порфирије упозорио да се српски језик налази на удару оних сила које настоје да га промене и извитопере, уследили су коментари да је поново показао зло лице СПЦ
Досије Икс српског Твитера: Покрет слободних лингвиста брани Вука Караџића од патријарха Порфирија© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх српски Порфирије изјавио је у недељу на Вуковом сабору у Тршићу да је укидање слободе језика први корак у укидању слободе сваког човека и да се српски језик данас налази на удару оних сила које настоје да га промене и извитопере, саопштила је Информативна служба СПЦ.

Патријарх је истакао да "са запрепашћењем гледамо како политички комесари језичке револуције шире своју нову веру, свој новоговор привидне коректности и лажне равноправности, настојећи да живи језик Вука и Доситеја сабију или растегну у прокрустовске постеље својих идеолошких и политичких циљева".

Вест као смишљена за друштвену мрежу Икс, где је "слобода језика" достигла неслућене изразе на којој би Вук сигурно имао хиљаде пратилаца да је само имао прилике да на њој подели прикупљене народне умотворине. 

Нисам Вук, ал' волим да нормирам

Убрзо након што су се патријархове речи оваплотиле на Иксу, испоставило се да "слободни грађани" другачије промишљају слободу него патријарх и да, према њиховим начелима, СПЦ на слободу говора - нема право.

"Прво, СПЦ да не узима Вука и Доситеја у уста, као и данас, и тада је била против њиховог рада. Друго, ако изрази 'монахиња' и 'игуманија' нису извитопериле српски језик, неће ни 'психолошкиња' и 'председница'", поручио је Александар Радовановић, председник Извршног одбора Покрета слободних грађана (а где су слободне грађанке?). 

Осим што је против Вука и Доситеја очигледно и сам Радовановић, који је одбацио слагање субјекта и предиката у реченици, он поштено признаје да није превише стручан за материју, али да је та реформа издржала тест времена. 

"Нисам стручњак за језик, али не видим никакав проблем у раду Вука Караџића.
Нарочито што нико није ни 150 година од његове реформе имао потребу да ту нешто посебно мења", написао је грађанин Радовановић.

Расправа се, Богу хвала, од живог патријарха преселила на почившег реформатора, за кога је корисник Паартурнакс оценио да је "заправо био нека варијанта данашњег првосрбијанца који је сматрао да је тадашњи 'круг двојке' куга народа".

Питања и коментари глупи, а твит интелигентан

Да је мото "Нисам Вук, ал могу да нормирам" звезда водиља многим твитерашима, показао је још један корисник Икса, који је у одговору на вест окачену на порталу Н1 послао редиговану верзију наслова.

"Патријарх на Вуковом сабору: поново показао зло лице СПЦ и поновни покушај да се одређеним грађанима и грађанкама Србије одузме право да постоје", наводи се у допуњеном издању. 

"Замислите да неко каже свјатјејшем Порфирију да престану свештеници да причају неразумљивим црквеним језиком", поручила је новинарка Антонела Риха, на шта је стигао одговор од кориснице са именом Текла. 

Оне се иронично запитала "откуд Патријарху уопште право да прича о било чему".

"Предложите ви да се свештеницима забрани да говоре српски. И приватно и јавно. Шта има да причају на српском кад имају свој 'црквени језик'! А шта се и шврћкају по улицама кад имају црквене порте! Нек тамо шетају!", предложила је Текла, што се даље развило у расправу. 

Новинарка је оценила питања и коментаре као "глупе" и запретила блокирањем, на шта је уследио Теклин контрапредлог.

"Ето ти га сад. Питања и коментари глупи, а твит интелигентан. Прочитајте твит, можда одлучите и себе да блокирате. Ја ћу тешко поднети вашу блокаду, ал ћу преживети некако", гласио је одговор.

Истина је негде тамо 

Да патријарх има паметнија посла сугерисао је и новинар Бобан Каровић.

"Толико тема и проблема, како унутар, тако и ван СПЦ, о којима Порфи може и треба да говори...

Порфи: Српски језик на удару, желе да га извитопере", написао је Каровић.

На апеле патријарха за одбрану језика "као основног људског права" реаговао је и Владимир Међак, потпредседник Европског покрета у Србији.

"Откуд ту сад људска права? Зар то није наметнуо Запад у намери да уништи наше традиционалне вредности? Зар није Вук по наговору Бечког двора уништио српски језик да нас одвоји од Русије?", "запитао" се Међак, зачинивши све у стилу Досијеа Икс. Јер, истина је негде тамо.  

И најзад, као што је сумирао један од учесника Икс дебате, "Вук је са добром замишљу отишао предалеко". 

Лајк ако мислите да Вук није једини.