Србија и Балкан

Вучић данас у УН: Говорићу чињенице, истину и верујем да се многима неће допасти

У делегацији са председником Вучићем су и министар спољних послова Ивица Дачић и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић
Вучић данас у УН: Говорићу чињенице, истину и верујем да се многима неће допасти© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Србије Александар Вучић говориће данас на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација.

Вучић је једанаести говорник у јутарњој сесији, а за излагање сваког званичника предвиђено је 15 минута. Његово обраћање предвиђено је у 17 сати по средњоевропском времену, односно у 11 сати по њујоршком, преноси Танјуг.

У делегацији са председником Вучићем су и министар спољних послова Ивица Дачић и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

Уочи обраћања на Генералној скупштини, Вучић је рекао да ћемо показати да се држимо принципа и поштовања међународног права.

"Главна тема мог говора биће принципи међународног јавног права, као политички ветеран, желим да оставим печат и тим говором и молим грађане Србије да то послушају, биће после 17 сати, говорићу чињенице, истину и верујем да се многима неће допасти. Можда ћу да говорим и нешто дуже, можда ће да ме прекину, неки су говорили и дуже, њих нису прекидали", рекао је Вучић.

У оквиру јутарње сесије говориће и председник Црне Горе Јаков Милатовић, представници Јемена, Зимбабвеа, Гвинеје, Бурундија, Доминикане, Конга, Шри Ланке, Кеније, Палестине. Планирано је и обраћање председника Европске комисије Шарла Мишела.

У поподневној сесији на Генералној скупштини говориће представници Гвинеје Бисао, Албаније, Судана, Кине, Уганде, Грчке, Норвешке, Непала, Француске, Аустрије, Данске, Кувајта.

У Уједињеним нацијама у Њујорку у уторак је почело 78. заседање Генералне скупштине и трајаће до 26. септембра.

image