Србија и Балкан

"Партнер 2023": Премијера новог српског артиљеријског система

Међународни сајам наоружања и војне опреме представиће 26 новитета капиталних борбених система из домаћег развоја, пише "Политика"
"Партнер 2023": Премијера новог српског артиљеријског система© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs

Нови једанаести међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023", почеће у понедељак у Београду, а уз 154 излагача и више од 30 страних делегација, очекује се и представљање 26 капиталних борбених система из домаћег развоја, као и неколико новитета насталих у сарадњи са иностраним партнерима.

"Издваја се више нових противавионских односно противдроновских система и беспосадних ваздухопловних и земаљских платформи, а планирано је и прво јавно приказивање најновијег домаћег артиљеријског система нове генерације који ће бити велико појачање Војске Србије и нови адут српске одбрамбене индустрије за будућност", најављује помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић у интервјуу за "Политику".

Такође, према његовим најавама, на сајму ће бити представљене и унапређене, серијске верзије фамилије точкашких борбених возила "лазар", "милош", МРАП и БОВ, као и модернизованог гусеничара БВП М-80 чија је производња у пуном замаху и којим се Војска Србије сукцесивно опрема.

"Борбено возило 'лазански' је у процесу даљег усавршавања које су наведена возила већ прошла, и по завршетку развоја и освајања производње, придружиће им се у инвентару Војске Србије", додаје саговорник "Политике".

Милорадовић објашњава да "Партнер" традиционално окупља велики број угледних иностраних излагача, домаћих производних и заступничких фирми заинтересованих за успостављање трговинске, научно-техничке сарадње и кооперације.

"Ово је прилика и за уговарање нових извозних послова који представљају значајну подршку и подстрек за нови развој и унапређење домаћих одбрамбених технологија које су у директној функцији јачања одбрамбених капацитета Србије", најављује помоћник министра одбране.

Он наводи и да је између два сајма (који се организују сваке друге године), у употребу у војсци Србије уведена и 21 нулта серија новог наоружања. Након освајања сваке нулте серије, закључују се уговори за серијску производњу са домаћим произвођачима, тако да је, како подсећа Милорадовић, и током ове године са фабрикама одбрамбене индустрије потписано више уговора велике укупне вредности.

"У току сајма је планирано потписивање нових уговора за потребе опремања Војске Србије сложеним борбеним системима који ће по вредности премашити досадашње. Исто тако, као круна маркетиншке кампање спроведене у претходним месецима, очекује се потписивање и уговора са инопартнерима за извоз капиталног наоружања којим се иначе опрема и војска Србије, што ће, интегрално гледајући, смањити цену његове производње и имати позитиван утицај на релаксирање буџета министарства одбране", указује Милорадовић.

Помоћник министра истиче да је у претходних неколико година фокус наших развојних и производних напора био баш на системима који су се показали кључним током сукоба у Украјини, као што су, на пример, далекометна артиљерија високе прецизности и мобилности, нови командни информациони системи, беспилотне летелице свих типова и намене и системи за борбу против ње, као и ПВО наоружање генерално.

"Након ескалације украјинске кризе све је то постало фокус интереса и наших купаца. Помно пратимо развој ситуације на том ратишту и извлачимо поуке. Током овог сајма биће приказани и други системи чији је развој започет управо на основу тих искустава", наводи помоћник министра.

Милорадовић за "Политику" каже и да је укупна вредност издатих дозвола за извоз НВО у 2022. години била око 1,3 милијарде долара, што је за 10 одсто више него 2021.

"Тренд раста извоза је настављен, а очекује се да ће до краја ове године вредност извозних дозвола бити већи од 1,6 милијарди долара, односно за 25 одсто више него у 2022", закључује Милорадовић.

image