Србија и Балкан

У Америци сенатори покрећу питање права Албанаца у "Прешевској долини"

Ернст и Питерс тврде да случајеве угњетавања Албанаца нису документовале само локалне власти већ и да Стејт департмент има доказе о дискриминацији ове мањине коју наводно спроводе српске институције
У Америци сенатори покрећу питање права Албанаца у "Прешевској долини"© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Двојица америчких сенатора Џони Ернст (републиканац из Ајове) и Гери Питерс (демократа из Мичигена), иначе копредседавајући Групи за албанска питања у Сенату САД, обратили су се писмом државном секретару Сједињених Држава Ентонију Блинкену поводом, како су написали, "ситуације у којој се налази албанска заједница у `Прешевској долини` на југу Србије", односно указали на дискриминацију исте.

Ернст и Питерс тврде да случајеве угњетавања Албанаца нису документовале само локалне власти већ и да Стејт департмент има доказе о дискриминацији ове мањине коју наводно спроводе српске институције, те траже од државног секретара да у свакој комуникацији са српским властима покрене тему албанског питања у долини.

"Тражимо од вас и од Стејт департмента да актуелизујете ове забринутости и потребу за пуном имплементацијом Плана од седам тачака, у складу с вашим договором са српском страном", наводе сенатори алудирајући на ОСЦЕ споразум о правима Албанаца у "Прешевској долини", који је српска влада усвојила 2013. године.

Писмо је поделио на Фејсбуку албански лобиста у Вашингтону Фатон Бисљими из Албанско-америчке грађанске лиге.

Указујући на то да писмо представља "удар на Београд с Капитол хила", Бисљими тврди да су у писму изнете "међународно доказане чињенице – било кроз извештаје Стејт департменту или резолуцију Европског парламента из маја 2023 – о државној дискриминацији Албанаца у ’Прешевској долини’", додајући да се ради о административним методама етничког чишћења.

Питање дискриминације Албанаца у тзв. Прешевској долини све је чешће на дневном реду албанских лобиста откад је појачан притисак Запада о формирању Заједнице српских општина, једине одредбе коју је Приштина требало да испуни из Бриселског споразума, а што није успела ни за две деценије.

Нису страни ни предлози да се север Косова припоји Србији, а тзв. Прешевска долина самопроглашеном Косову.

image