Србија и Балкан

Уједињена Црна Гора: Циљ резолуције o Сребреници је гашење Српске и наметање унитарне БиХ

Горе Горан Даниловић каже да је Сребреница одавно добила политичке конотације и да та врста политичког излета Црној Гори није неопходна
Уједињена Црна Гора: Циљ резолуције o Сребреници је гашење Српске и наметање унитарне БиХwww.globallookpress.com © Danilo Balducci/ZUMAPRESS.com

Циљ резолуције о Сребреници је покушај гашења Републике Српске да би се дошло до унитарне БиХ, сигуран је председник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић у Јутарњем програму РТС-а.

Како је навео, "нажалост велики који одлучују о нашим судбинама никако да нам дозволе да помиримо регион на реалним основама".

"Знамо да нас је све то пре 30 година довело до крвавог рата", рекао је Даниловић, чија је Уједињена Црна Гора на прошлогодишњим парламентарним изборима била на листи Покрета Европа сад, црногорског премијера Милојка Спајића.

"Нисам сигуран да ће наша извршна власт одустати од намере да гласају за резолуцију о Сребреници, иако је та прича неприхватљива и са амандманима и без њих. Та врста политичког излета није нам неопходна", навео је Даниловић.

Сребреница је, према његовим речима, одавно добила политичке конотације.

"Од свих злочина у 20. веку издвојен је један с краја тог века. Никада из српског народа нисте чули да нису осудили тај злочин, али ово што се данас ради са тим догађајем превазилази све оквире, и поражавајуће је за сва демократска друштва, а и себе сматрамо делом њих. Посебно болно је да су коспонзори у овој причи Немачка и Руанда, земље које последње треба да покрећу то питање", навео је Даниловић.

Подсетио је да је црногорско друштво дубоко подељено и то, како каже, управо око тих "српско-црногорских питања", а Срби у Црној Гори нису "дођоши", већ своји на своме.

Подсећамо, расправа о резолуцији о Сребреници требало би да се  одржи у Генералној скупштини УН 23. маја.

image