Србија и Балкан

Лидери ДФ-а: Мило Ђукановић показао да није заинтересован за решавање политичке кризе

Председница скупштине позвала је представнике странака на дијалог, а разматра се и безбедност у Црној Гори
Лидери ДФ-а: Мило Ђукановић показао да није заинтересован за решавање политичке кризеwww.globallookpress.com © Carsten Reisinger/imageBROKER.com

Састанак председнице Скупштине Црне Горе Данијеле Ђуровић са представницима парламентарних партија, на коме би требало да се разговара о решавању политичке и институционалне кризе у Црној Гори, почео је у згради Скупштине.

Лидери Демократског фронта Андија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић напустили су састанак само неколико минута након што је почео. Они су поручили су да се више неће одазивати позивима на дијалог лидера парламентарних партија. јављају "Вијести".

Председник Покрета за промене (ПзП) Небојша Медојевић казао је да је Ђукановић данас "одбио дијалог и послао јасну поруку - да није заинтересован за решавање политичке кризе".

"ДФ се озбиљно припремио, ја сам имао један предлог, али данас је Ђукановић, лидер најјаче опозиционе партије, одбио дијалог и послао јасну поруку - да није заинтересован за решавање политичке кризе. Пошто није дошао ни он ни Коњевић, оценили смо да не постоје услови да се ова прича настави", рекао је Медојевић.

Додао је да у ДФ-у могу да констатују да је опозиција одбила политички дијалог и да има неке друге планове и процене.

"Што се нас тиче, више нећемо позивати опозицију на дијалог, јер очигледно немамо партнера за мирно и демократско решавање кризе. ДФ има своје планове и идеје, али партнере немамо за решавање најтежих проблема. Одговорност за крах дијалога биће лоцирана на Ђукановићу", рекао је Медојевић.

Додао је да "интерес грађана мора бити изнад појединачних и партијских интереса".

Лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић навео је да је јавност имала прилику да се увери да је ДПС с партнерима "склизнула у екстремизам и радикализам".

"Ово данас је само наставак синоћњег протеста с ког се претило српском народу истеривањем, где су се чуле ксенофобне поруке. Ово је и порука нашим европским партнерима који су нас позивали на разговор. Ђукановић је демонстрирао да не жели разговор и консензус", казао је Кнежевић. 

Лидер Нове српске демократије (Нова) Андрија Мандић такође је оценио да "опозиција не жели дијалог".

"Ми имамо стабилну већину од 41 посланика, Скупштина може да функционише. Опет ћемо, данас или сутра, ставити у процедуру предлог за разрешење Ђукановића, односно иницијативу о томе је ли повредио Устав. Трудићемо се да седница која ће бити 22. или 23. новембра има за тачке овај предлог, те избор судија Уставног суда. Кренућемо напред јер мислимо да је то нормално. Измене Закона о председнику је написао сам Ђукановић својим одбијањем да Лекићу да мандат. Они који желе договор сведоче то конкретним чињењем", рекао је Мандић.

На састанак у Скупштини су дошли лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић. Састанак је напустио и лидер Радничке партије Максим Вучинић, који је у посланичком клубу ДФ-а.

Неколико минута након ДФ-а, састанак су напустили и лидери Праве и Уједињене Црне Горе Марко Милачић и Горан Даниловић.

Ђуровић је заказала је састанак са представницима парламентарних партија поводом политичке ситуације настале након усвајања Закона о председнику, који је шеф државе Мило Ђукановић вратио на поновно одлучивање, извештава портал "Ин4с".

Председница Скупштине Црне Горе позвала је представнике странака на дијалог како би разговарали о именовањима у правосуђу, првенствено избору судија Уставног суда, као и реформи изборног законодавства, али и зато што јер сматра да је доведена у питање и безбедност у Црној Гори.

Састанку са Ђуровић присуствују потпредседник Демократске партије социјалиста (ДПС) Иван Вуковић, лидери Демократског фронта Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић, председник Грађанског покрета (ГП) УРА Дритан Абазовић, Социјалистичке народне партије (СНП) Владимир Јоковић, Бошњачке странке (БС) Ервин Ибрахимовић, Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, Албанске алтернативе Ник Ђељошај, Форце Генци Ниманбегу, Радничке партије Максим Вучинић, Либералне партије Андрија Поповић, ЦИВИС-а Срђан Павићевић, Демоса Миодраг Лекић, Праве Црне Горе Марко Милачић, посланик Демократа Владимир Мартиновић, посланик Социјалдемократа (СД) Борис Мугоша и посланица Социјалдемократке партије (СДП) Драгиња Вуксановић Станковић.

Лидери ДФ су се, непосреднопре почетак састанка изјавили да ће се тај политички субјект одазвати позиву на парламентарни дијалог, иако имају одређене сумње у те преговоре.

Посланица ДПС Алексанра Вуковић најавила је да ће се ова странка такође одазвати позиву.

"ДПС је све време трајање ове власти конструктивно деловао и одазваће се позиву. Међутим имамо неку врсту дубиозе, посебно када имате уставоруштеље, када се догоди новембарски преврат, када је изгласан један контра-закон о председнику онда имате и одговор који сте имали вечерас на црногорским улицама", казала је Вуковић на синоћ одржаном Округлом столу, пренео је портал РТЦГ.

Представник ФОРЦЕ Генци Ниманбегу оценио је да ће данашњи дијалог бити обесмишљен.

"Обесмишљен је дијалог. Не очекујем да ће бити договора. Партије калкулишу у односу на своје интересе које стављају испред општих интереса", казао је Ниманбегу и истакао да су ванредни парламентарни избори неопходни.

image