Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Весели се српски роде

У новој епизоди подкаста "Локомотива", аутори подкаста Марко Николић и Тиосав Пурић разговарали су са политикологом Јеленом Вујановић о политичком маркетингу, изборним кампањама и националном консензусу међу политичким актерима у Србији и Републици Српској
Нова епизода подкаста "Локомотива": Весели се српски роде© РТ Балкан

Недеља у којој Србија и Република Српска славе Дан српског јединства, слободе и националне заставе, отпочела је свеопштом народном еуфоријом због успеха српских спортиста, што је кулминирало на дочеку Новака Ђоковића, српских кошаркаша и баскеташа на платоу испред Скупштине града.

Пословично индолентна другосрбијанска активистичка и политичка сцена оценила је читав догађај као "промоцију национализма", тумачећи изјаве српских спортиста који су се окупљенима обраћали са балкона Старог двора и извођење песама као што је "Весели се српски роде" као "етнонационалистички кич".

Коментаришући жаљење тог дела српске за "златним данима" када се уместо "националистичке" "Весели се српски роде" певало "Игра рокенрол цела Југославија", аутори подкаста "Локомотива" Марко Николић и Тиосав Пурић истакли су како је и у то "златно време" свака песма и застава на сличним догађајима била заправо чин пркоса и ината према Империји са којом је Савезна Република Југославија ратовала.

У међувремену, збивања у свету и даље потврђују тектонске промене на геополитичкој сцени. И сам државни секретар Блинкен признаје да се не може више говорити о поретку који је устројен након окончања Хладног рата.

Самит земаља Г20 у Индији прошао је без осуде "руске агресије на Украјину" на незадовољство Колективног Запада. Међутим, писање Форн аферсауказује да се заправо западно расположење мења.

"Што дуже конфликт (између Запада и Русије, прим. аут.) траје, прича о сукобу Давида и Голијата са почетка рата бледи, а јача перцепција да је рат узалудан и јављају се гласови који позивају на налажење бар козметичког решења", пише амерички лист који је гласило дубоке државе и либералне империјалистичке елите.

На другом крају света, Русија је потврдила сарадњу са Народном Демократском Републиком Корејом састанком председника Путина и Ким Џонг Уна, и најавила формирање трилатерално координисане логистичке мреже између ове две земље и Народне Републике Кине. Овај догађај може се тумачити и у светлу обнове старих савезништава из времена Хладног рата, у том делу света, а свакако као још један корак ка јачању "незападног" блока.

У другом делу подкаста, гост емисије била је докторанд политикологије Јелена Вујановић, са којом су аутори разговарали о предизборним кампањама, улози друштвених мрежа у изборним процесима и политичком маркетингу.

Подкаст Локомотива емитује се сваке суботе у 19 часова.

image