Србија и Балкан

Главни тужилац за злочине ОВК мења посао – прикључује се процесуирању Трампа

Вајтинг је био главни тужилац у случају против Хашима Тачија, Јакупа Краснићија, Кадрија Весељија и Реџепа Сељимија
Главни тужилац за злочине ОВК мења посао – прикључује се процесуирању ТрампаGetty © Photo by Pierre Crom/Getty Images

Амерички тужилац Алекс Вајтинг поднео је оставку у Специјалном суду у Хагу, где се суди бившим лидерима тзв. ОВК за ратне злочине и злочине против човечности почињене на Косову и Метохији, а прикључиће се поступку који се води против бившег председника САД Доналда Трампа, пренео је "Политико".

Није прецизирана Вајтингова улога у тиму специјалног тужиоца Џека Смита, али се наводи да је виђен у Окружном суду у Вашингтону.

Претходно је и Џек Смит напустио Специјални суд у Хагу, након чега је прешао на процесуирање бившег америчког лидера.

После Смитовог одласка, Вајтинг је био главни тужилац у случају против Хашима Тачија, Јакупа Краснићија, Кадрија Весељија и Реџепа Сељимија.

Занимљиво је да се случај против лидера ОВК делом базира на чињеничном стању које је Вајтинг већ заступао као тужилац у предмету против Фатмиа Љимаја и који је изгубио.

Пре него што се придружио Међународном кривичном суду за бившу Југославију Вајтинг је био савезни тужилац САД, прво у Кривичном одсеку Одељења за грађанска права у Вашингтону, а затим у Тужилаштву САД у Бостону, где се бавио случајевима организованог криминала и корупције.

image