Свет

Лобирање у Белој кући: И Британија у трци за новог НАТО шефа

Британски премијер Риши Сунак путује у Америку не би ли излобирао да Јенса Столтенберга наследи Бен Волас
Лобирање у Белој кући: И Британија у трци за новог НАТО шефа© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Европски званичници ових дана започели су дипломатску инвазију на Белу кућу не би ли, у сусрет одласку Јенса Столтенберга са функције шефа НАТО, излобирали да управо њихови кандидати стану на чело Алијансе.  

Данска премијерка Мете Фредериксен, која је међу главним претендентима на ову функцију, састаје се данас у Вашингтону са америчким председником Џозефом Бајденом, а у међувремену, своје кофере за прекоокеанско путовање пакује и Риши Сунак, који ће у Америци агитовати за британског министра одбране Бена Воласа, који је већ рекао да је заинтересован за тај посао.

"Волас је популаран у САД захваљујући својој централној улози у подршци Украјини. Он је такође потрошњу на одбрану Велике Британије повећао до 2,25 одсто БДП-а и залаже се да она до краја деценије достигне 3 процента", наводи "Телеграф", истичући да његов агитатор Сунак није губио време, већ да је и на маргинама недавног састанка Г7 у Хирошими лобирао за Воласа.

У Лондону се, наиме, како оцењује овај лист, брину да ће се Французи и Немци ујединити не би ли Британцу помрсили конце. Прича се да ове две државе верују да би било добро да се место генералног секретара повери и првој жени, односно управо другом фавориту, поменутој Мете Фредериксен.

"Али она води земљу која чак не троши ни два процента БДП-а на одбрану и има укупне оружане снаге са мање од 20.000 припадника. Нисам сигуран какву би поруку земљама чланицама тако нешто послало о постављеном НАТО циљу од 2 одсто војне потрошње", каже за "Телеграф" један високопозиционирани извор.

Фредериксенова тврди да се није кандидовала за место генералног секретара НАТО, али се нешто нарочито и не брани од те функције.

"Не пријављујем се на оглас за посао. Позвана сам да посетим председника Бајдена, чему се веома радујем", поручивала је Фредериксонова коју, како "Еурактив" наводи, многи гледају као доминантну и гладну моћи.

Тренутни шеф алијансе Јенс Столтенберг требало би да се крајем септембра повуче након девет година на тој функцији, а многе чланице савеза желе да се питање његовог наследника реши управо на самиту НАТО-а у Литванији средином јула, ако не и раније.

Новом генералном секретару биће неопходан благослов Бајденове администрације, а како је Ројтерс недавно пренео, на другој страни океана води се жива дебата о томе ко ће заменити Столтенберга, иако званичници тврде да је "прерано да се спекулише о томе кога ће Сједињене Државе подржати".

Као друге опције, односно кандидати за најбоље позиционирану функцију у алијанси, помињу се и естонска премијерка Каја Калас, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен из Немачке, заменица премијера Канаде Кристија Фриланд, ветеран холандске владе Марк Руте, па и шпански премијер Педро Санчез.

image