Србија и Балкан

Словенија појачала полицијску контролу границе са Хрватском

Одлуку о појачаним контролама је донео МУП, а не Влада Словеније, наводе словеначки медији
Словенија појачала полицијску контролу границе са Хрватскомwww.globallookpress.com © Luka Stanzl

Због појачаног броја илегалних прелазака словеначка полиција пооштрила је контролу прелаза дуж границе са Хрватском.

Одмах иза граничних прелаза постављене су полицијске патроле које заустављају возила која улазе у Словенију.

"Полиција је од данас прешла на измењени режим рада у контроли државне границе са Хрватском. Због повећаног броја илегалних прелазака границе, мобилним патролама које делују у унутрашњости земље и спроводе такозване компензационе мере од приступања Хрватске Шенгену придружиле су се и патроле које врше појачане контроле у ​​близини некадашњих граничних прелаза", пренела је словеначка Н1, позивајући се на незванична сазнања.

Словеначки портал "24 ур" пише да су патроле стациониране на територији Полицијске управе (УП) Ново место у Ригонцу код железничког надвожњака, Трновцу код Метлике и Калину код Обрежја.

Иза граничног прелаза Обрежје полиција врши и осматрачку службу, а на подручју ПУ Копар су стациониране патроле у ​​Ракитовцу, Подгорју и Сочерги.

Портал наводи да је одлуку о појачаним контролама донео МУП, а не Влада Словеније.

Министар унутрашњих послова Боштјан Поклукар, који је, када се ситуација погоршала, најпре поручио мештанима Ригонца да ће ограда на граници остати на њиховом подручју, касније је рекао да је ограда на јужној граници уклоњена.

Иначе, словеначка полиција од почетка године до краја августа обрадила је 36.137 илегалних прелазака државне границе између Словеније и Хрватске, док је у истом периоду прошле године обрађен 13.601 неовлашћени улазак.

image