Србија и Балкан

СПЦ реаговала на изјаву Веслија Кларка: Шири нетачне информације и угрожава црквену имовину

Некадашњи амерички генерал оптужио је Српску православну цркву да у манастирима складишти оружје
СПЦ реаговала на изјаву Веслија Кларка: Шири нетачне информације и угрожава црквену имовинуGetty © Carsten Koall

Најновија изјава пензионисаног америчког генерала Весли Кларка дата гласу Америке у вези недавних догађаја на Северу Косова дубоко забрињава због нетачне тврдње да је у манастиру Бањска наводно "било ускладиштено оружје", саопштила је Епархија рашко-призренска Српске православне цркве.

Кларк је претходно изјавио да је "велика количина оружја била ускладиштена у манастиру", као и да је таквих случајева било на Балкану деведесетих година.

"Поједини манастири били су упоришта спрског национализма, што није искључивало њихово коришћење као арсенала наоружања", рекао је Кларк.

Епархија наводи да је у својим саопштењима јасно пренела оно што је пронашла и Косовска полиција и ЕУЛЕКС.

"А то је да је у објекту који је ван манастирског комплекса и који у тренутку најновијих дешавања игуман манастира и братија нису били у стању да контролишу, а у који су наоружана лица 24. септембра самостално ушла, као и у дворишту манастира, остављен један део оружја и опреме приликом њиховог повлачења", наводи епархија.

Након детаљног прегледа манастира који су спровели приштинска полиција и ЕУЛЕКС у присуству игумана Данила утврђено је да у самом манастиру није било складиштено никакво оружје јер је то супротно духовној улози Цркве која се противи сваком виду насиља.

"Ова произвољан изјава пензионисаног америчког генерала не доприноси изградњи мира већ подстиче ширење нетачних информација и угрожава објекте и имовину Српске Православне Цркве на Косову и Метохији", наводи епархија.

Додаје да Српска Православна Црква на Косову и Метохији остаје врло одлучно у свом ставу да се противи било каквој врсти насиља и сукоба и зато је међу првима осудила насиље које се десило тога дана на Северу Косова и Метохије у околини манастира Бањске.

"Црква и овом приликом позива на мир и безбедност за све грађане", закључује се у саопштењу.

image