Србија и Балкан

Брнабић: Курти жели етничко чишћење на КиМ

Премијерка Србије каже да приштински премијер на Косову и Метохији не жели Србе, али ни Роме, који се тамо осећају као грађани другог реда
Брнабић: Курти жели етничко чишћење на КиМ© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да једино што премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели јесте етничко чишћење на Косову и Метохији.

"Он не жели Србе на Косову, он не жели ни неке друге, не жели ни Роме", рекла је Брнабић новинарима на полагању камена темељца за видиковац на Каблару.

Она је указала на бројне жалбе Рома који живе на Косову и Метохији и који се обраћају међународној заједници наводећи да се осећају као грађани другог реда.

"Нажалост дошли смо до тога да је Куртијевој полицији дозвољено и да пуца на дете од 11 година и да нико не одговара, да не да нико није у затвору, него нико није ни у притвору. Да не говорим о томе како Курти усред Берлина, испред Бундестага отпушта директора полиције региона Север, што није његова надлежност и супротно је Бриселском споразуму. Да не причамо о Заједници српских општина, Курти је из Берлина отпустио човека кога именују четири градоначелника са севера КиМ. И међународна заједница није устала и рекла Куртију да то не сме да ради", рекла је Брнабић.

Говорећи о актуелној ситуацији на КиМ и снимцима које објављује Приштина, Брнабић каже да смо "свашта видели, и шта јесте и шта није".

"Али нисмо видели како су убијени Срби, тројица Срба са Косова, нисмо видели само тај снимак јесу ли их убили из даљине, јесу ли их убили у борби? Или су их убили, као Бојана, док је лежао рањен и већ се предао, па су извршили класичну егзекуцију. Што је супротно сваком правилу ратовања или било чега другог, тај снимак нисмо видели, ја сам уверена да тај снимак негде постоји, пошто очигледно постоје разни снимци и да су или они или странци све снимали", рекла је Брнабић.

Председница Владе рекла је да Србија може да ради само оно што ради председник Александар Вучић, а то је да свуда храбро говори истину.

"Јер оно што нас чува је истина, јер да ове друге чува истина онда се они не би служили кампањом лажи и дезинформација", закључила је Брнабић.

image