Србија и Балкан

Кипар доследан: Не признајемо тзв. Косово

И ми смо жртве агресије и инвазије, имамо сличну ситуацију на Кипру, поручио је Димитрос Теофилакту, амбасадор Кипра у Србији
Кипар доследан: Не признајемо тзв. Косово© Unsplash/aboodi vesakaran

Амбасадор Кипра у Србији Димитрос Теофилакту изјавио је да Кипар не признаје једнострану проглашену независност "Косова" и навео да та држава не размишља о промени става.

"Очигледно  је да је Приштина та која не испуњава своје обавезе и не поштује Бриселски споразум, који је једини оквир за напредак у дијалогу са Београдом", истакао је Теофилакту. 

Одговарајући на питање каква је позиција Кипра када је у питању најављени захтев Приштине за пријем у Европску унију, амбасадор је подсетио да је и Кипар жртва агресије, истичући да та земља разуме проблеме са којима се Србија суочава јер се и сама бори са сличном ситуацијом. 

"Став Кипра, као и неколико других земаља Европске уније је познат. И ми смо жртве агресије и инвазије, имамо сличну ситуацију на Кипру. Све док важи Резолуција УН 1244, сматрамо једнострано проглашење независности као илегално и супротно праву", рекао је амбасадор у интервјуу Тањугу.

Теофилакту је напоменуо да Кипар није једина земља ЕУ која не признаје Косово и да верује да ће тај принципијелни став, који је заснован на међународном праву и Повељи Уједињених нација, бити признат и поштован.

"Наставићемо са нашом политиком и верујемо да се она увек узима у обзир", додао је Теофилакту.

Амбасадор је оценио да је тренутна ситуација на Косову и Метохији напета и да постоји ризик од ескалација, након последњих потеза Приштине и одласка Срба из привремених приштинских институција, наводећи да Кипар у потпуности подржава мисију и напоре специјаног изасланика Европске уније Мирослава Лајчака, који сматра да ни у чијем циљу не треба да буду нестабилности и заоштравање односа на Косову и Метохији. 

"Чак и техничка питања, попут регистрације, могу да доведу до ескалације и бити каписла за већи конфликт. Подржавамо у потпуности дијалог Београда и Приштине и видимо да је српска влада била доследна у примени Бриселског споразума. Нажалост, нисмо једини који виде да Приштина не испуњава своје обавезе", истакао је Теофилакту.

Указао је да, имајући у виду геополитички контекст, Европа не може себи да приушти и други конфликт, свеједно да ли се ради о малом или великом конфликту.

"Позивамо обе стране да се уздрже, да избегну реторику која може довести до тензија и надамо се да ће дијалог и добра воља превладати. Тренутно видимо да једна страна не испуњава своје обавезе и позивамо је да се уздржи и поштује Бриселски споразум", јасан је амбасадор Кипра.

Кипар неће попустити уколико буде притисака

"Било притисака или не, постоје одређена питања од виталног националног интереса. Не попуштамо притисцима и остајемо при принципијелном ставу. Нисмо 40 година прихватили окупацију дела наше територије и не можемо прихватити ни једнострано проглашење независности ’Косова’. За мале земље, као што су Србија и Кипар, једино оружје је позивање на међународно право" рекао је Теофилакту.

Сматра да партнери у ЕУ, који не признају "Косово", такође неће променити став.

"Знамо да има притисака из различитих разлога. Видећемо како ће остали одговорити, али одговор Кипра ће бити- не", јасан је амбасадор.

Када је реч о билатералним односима Србије и Кипра, амбасадор је указао да две земље вежу историјски односи, иста вероисповест, дељење истих вредности и борба са истим непријатељима.

"Иако смо географски удаљени, размишљамо слично", констатовао је Теофилакту.

Подржавамо сарадњу Србије, Грчке и Кипра

Он је указао да се односи две земље не могу заснивати само на историјским чињеницама и да се мора гледати у будућност, а да је посао амбасадора, између осталог, да буде ангажован и на додатним развојима сарадње.

"Србија је спортска земља, бројни тимови долазе на припреме на Кипар. Има потенцијала за научну сарадњу између универзитета у развоју нових технологија. Подржавамо трилатералну сарадњу Србије, Грчке и Кипра, посебно у области иновација, јер су нам потребни заједнички пројекти и напори у том пољу. Наши билатерални економски односи расту", закључио је амбасадор Кипра у Србији.

image
VV inauguration
banner