Србија и Балкан

Шпанија: Остајемо при ставу да не признајемо тзв. Косово

Министарство спољних послова Шпаније потврдило је свој став, док привремене приштинске власти покушавају да аплицирају за чланство у ЕУ
Шпанија: Остајемо при ставу да не признајемо тзв. Косовоwww.globallookpress.com © Eduardo Parra

Шпанија и даље не признаје независност тзв. Косова и неће подржати захтев приштинских власти за чланство у ЕУ, објавио је "Дукађини".

Став Министарства спољних послова Шпаније је недвосмислен, а дат је као одговор порталу "Дукађини" на постављено питање да ли ће 'Косово' добити одобрење Шпаније за чланство у ЕУ?

"Шпанија остаје при свом ставу да не признаје декларацију о независности коју је Приштина усвојила 2008. и сматра да то питање треба да се реши дијалогом Београда и Приштине", саопштило је Министарство спољних послова Шпаније.

Поред Шпаније, независност приштинских власти не признају ни Румунија, Словачка, Кипар и Грчка које су чланице Европске уније.

Румунија потврдила да се њен став према "Косову" не мења

"Румунија није променила став да не признаје једнострано проглашену независност од стране Приштине. Истовремено намеравамо да допринесемо повећању утицаја ЕУ у региону Западног Балкана," изјавило је министарство спољних послова Румуније за портал "Косово онлајн".

Румунско министарство додало је да је њихов став у вези са либерализацијом виза за "Косово", што је ће бити тема сутрашњег разговора Радне групе Европског савета ЕУ у Бриселу, "у интерној анализи".

"Став Румуније о либерализацији виза за "Косово" још увек је под унутрашњом анализом, полазећи од премисе поштовања неутралности Европске уније према статусу покрајине", наводи се у саопштењу румунског Министарства спољних послова.

Грчка поштује територијални интегритет Србије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић који борави у званичној билатералној посети Атини изјавио је данас након састанка са грчким министром спољних послова Никосом Дендијасом да став те земље према "Косову" остаје непромењен, те да Грчка неће подржати очекивани захтев "Косова" за пријем у разне међународне организације, пренео је Танјуг.

"Ми смо разменили подршке и ми апсолутно дајемо подршку принципу очувања територијалног интегритета и суверенитета Грчке и Кипра, а с друге стране они су поновили свој став да поштују територијални интегритет и суверенитет Србије, да неће бити промене њиховог става.

"Цитирам министра Дендијаса, рекао је да Грчка никада неће изненадити Србију. У том погледу за мене је ова посета била успешна", казао је Дачић.

Дендијас је након састанка указао на исторјиско пријатељство Србије и Грчке, и истакао да Грчка придаје значај односима са Србијом.

"Поштујемо суверенитет и територијални интегритет свих и знамо да то поштује и Србија", казао је Дендијас.

"Косово" подноси захтев за приступ ЕУ до краја године

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти је током састанка са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен разговарао о захтеву "Косова" за чланство у ЕУ. Курти је рекао да ће привремене приштинске власти поднети захтев за чланство у ЕУ пре краја ове године. То је потврдио и Клисман Кадиу, политички саветник заменика премијера Бесника Бислимија.

"Почели смо припреме за подношење апликације за чланство у ЕУ, као први корак, у циљу добијања статуса земље кандидата. Пријава ће бити поднета ове године, до децембра. У међувремену, крајем августа, формирана је Извршна комисија која се бави припремом ове апликације", рекао је Кадиу за "Дукађини".

Дачићева реакција

Куртијева најава навела је шефа српске дипломатије Ивицу Дачића да интензивира разговоре са свим чланицама ЕУ које не призају једнострано проглашену независност тзв. Косова.

"Курти у својој еуфорији лудила жели у децембру да поднесе захтев за пријем у ЕУ, односно за почетак  процеса добијања статуса кандидата тзв. Косова.

"То су озбиљне информације које имамо из ЕУ, да се то планира, и зато смо донели одлуку да хитно разговарамо, за сваки случај, са свим земљама које не признају тзв. Косово, рекао је Дачић новинарима у Софији где је одржан састанак министара спољних послова Централно европске иницијативе.

Став других међународних организација према "Косову"

Такозвано Косово није члан Уједињених нација, НАТО, Европске уније, Савета Европе, Светске трговинске организације, Светске здравствене организације, Организације за европску безбедност и сарадњу, Међународне организације криминалистичке полиције (ИНТЕРПОЛ) и Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО). 

С друге стране, портал подсећа да је "Косово" у међувремену постало члан других међународних организација: Светске банке, Међународног монетарног фонда, Европске банке за обнову и развој, Светске царинске организације, Централноевропског уговора о слободној трговини (ЦЕФТА), Сталног арбитражног суда, Светске фудбалске федерације, Европског фудбалског савеза и Олимпијског комитета.

"ЕУ наставља да подржава Косово у његовом приступу ЕУ, почевши од имплементације Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Косова, који је ступио на снагу 2016. године", наводи се у саопштењу ЕУ.

Затворена врата Савета Европе

Критеријуми ЕУ за примање нових чланова подразумевају и да се пријаве прво подносе Савету Европе.

"Косово" је 12. маја поднело захтев за чланство у Савету Европе, телу које се назива предворјем Европске уније. Тада су напори привремених приштинских власти наишли на негативни одговор. Биро Савета Европе није дао препоруку да се тзв. Косову омогући пријем у Савет Европе. 

image