Србија и Балкан

Бивши командант полиције УН на КиМ: "Косово" је наоружана рука САД у Европи

Друштвеним мрежама кружи видео-запис на којем Курти каже америчком амбасадору на КиМ да Приштина мора да "накачи термин криминалци за Србе на северу који протестују против наших мера тако да их можемо лакше хапсити", рекао је Антонио Еванђелиста за "Вечерње новости"
Бивши командант полиције УН на КиМ: "Косово" је наоружана рука САД у Европи© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

САД и НАТО у последњих 30 година донели су само штету и нема земље где нису прошли да унесу "демократију" и "људска права", каже у разговору за "Вечерње новости" командат италијанске полиције на Косову и Метохији са УН између 2000. и 2004. године Антонио Еванђелиста.

Он се бавио истрагом ратног криминала, тероризмом, балканским мафијама и корупцијом. Од 2010. до 2012. био је саветник Министарства унутрашњих послова и шеф регионалне канцеларије ЕУПМ у Републици Српској (полицијска мисија ЕУ у БиХ), а обављао је и дужност руководиоца Интерпола у Риму.

"КиМ је, нажалост, наоружана рука САД у Европи", каже Еванђелиста за београдски медиј.

Он додаје да су САД, што се КиМ тиче, све урадиле из два разлога: знали су за рудно богатство на тој територији и био им је потребан простор за највећу војну базу у срцу Европе.

Еванђелиста указује и да на друштвеним мрежама кружи видео-снимак разговора америчког амбасадора на КиМ и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у којем Курти инсистира на хапшењу Срба и каже да је "хапшење цена коју Срби морају да плате, а што пре схвате да морају да прихвате нашу државу лакше ће бити за све". Еванђелиста је навео и да је Курти у том разговору казао да Приштина мора да "накачи термин криминалци за Србе на северу који протестују против наших мера тако да их можемо лакше хапсити".

У разговору је указао и да је Канада почетком 2022. године скинула ознаку тајности са депеша њених војних снага са седиштем у Сарајеву и да су откривене потпуно нове чињенице о рату у БиХ деведесетих година прошлог века.

"У њима се поручује да треба да шире операције које покрива ЦИА, илегално се шаље оружје регрутованим борцима џихада, а зверства да се приписују Србима, иако су их починили босански муслимани. Задатак емитовања лажи имали су одређени плаћенички медији", указао је Еванђелиста.

 

image