Србија и Балкан

Албански новинар оптужује: ЕУ купује време Србији, крију се иза истраге о Бањској

Дописник приштинских и хрватских медија из Брисела сматра да је иронично да још увек нема мера против Србије
Албански новинар оптужује: ЕУ купује време Србији, крију се иза истраге о БањскојGetty © Sean Gallup

У Европској унији постоје структуре, и то у оквиру Европске комисије и службе за спољне послове, које желе да "купе време Србији" да би се избегло наметање мера, најновија је теза дописника приштинских, али и хрватских медија из Брисела Аугустина Паљокаја.

Паљокај је за приштинску "Коху" изјавио да је иронично што у овом тренутку, две недеље након инцидента у Бањској нема мера против Србије, али да су још увек на снази мере против тзв. Косова.

"Све је већи притисак многих земаља Европске уније да се уведу мере против Србије, али постоји структура у Бриселу која је заинтересована да купи време за Србију, како би што је дуже могуће избегла увођење санкција Београду", навео је Паљокај.

Новинар пореклом са КиМ, који је каријеру започео у Загребу, потпуно је занемарио чињеницу да Приштина није конструктивна страна у дијалогу, као и да српски народ на КиМ трпи перманентне притиске о чему Београд обавештава међународну заједницу дуже време.

Његов утисак је да "одређене структуре у ЕУ желе да купе више времена за Србију".

"Били су веома ентузијастични када су предузимали мере према Косову, охрабрени су и мерама које предузимају Сједињене Америчке Државе, али сада су веома спори и крију се иза позива да се чека коначан резултат истраге, која се спроводи, како би се утврдило каква је улога Србије", сматра Паљокај.

Подсетимо, од јануара 2021. године до данас забележено је 145 етнички мотивисаних напада на Србе на КиМ. У питању су само пријављени напади на грађане, њихову имовину и имовину СПЦ, верује се да је број напада много већи, будући да грађани често из страха не пријаве малтретирање или уништавање имовине. 

image