Србија и Балкан

Патријарх Порфирије у суботу и недељу у Подгорици

У Саборном храму Христовог Васкрсења, који обележава 10 година од освештања, најзначајнијој задужбини светопочившег митрополита Амфилохија, патријару Порфирију ће бити приређен дочек
Патријарх Порфирије у суботу и недељу у Подгорици© Tanjug

Патријарх Српске православне цркве Порфирије боравиће у суботу и недељу, 14. и 15. октобра у Подгорици, где ће му дочек бити приређен у Саборном храму Христовог Васкрсења, који обележава 10 година од освештања.

Тим поводом испред Храма су у току радови на уређењу платоа, који је од полагања камена темељца, постао духовни центар савремене Црне Горе и највећа и најзначајнија задужбина светопочившег митрополита Амфилохија, саопштено је раније из Митрополије црногорско-приморске.

Сутрадан ће патријарх Порфирије са више десетина архијереја служити Свету патријарашку литургију у подгоричком Саборном храму, док ће свечана академија поводом 10. годишњице јубилеја бити одржана истог дана на платоу Саборног храма са почетком у 20 часова.

Из Митрополије подсећају да је освештање Саборног храма Христовог Васкрсења био историјски догађај на васељенском нивоу. Освештању су присуствовала седморица првојерарха помесних православних цркава на челу са патријарсима: васељенским Вартоломејем, руским Кирилом и српским Иринејем.

Поред тројице патријараха Саборни храм су освештали још архиепископи: кипарски Хризостом, атински Јероним и албански Анастасије и Митрополит варшавски и све Пољске Сава.

image