Србија и Балкан

Досије Икс српског Твитера: Како је сукоб на Блиском истоку пробудио страсти на Балкану?

Геополитика Блиског истока укрстила се са геополитиком регионалних размирица, што је произвело безбројна тумачења и нагађања: Ко би, у балканској подели улога, могао да буде Хамас, а ко Израел? Ко је осуђен што је осудио злочин, а ко га није довољно осудио?
Досије Икс српског Твитера: Како је сукоб на Блиском истоку пробудио страсти на Балкану?© TANJUG/AP Photo/Yousef Masoud, File

Јачина и бруталност којим је плануо сукоб у Појасу Газе шокирали су свет, упркос вишедеценијске предисторије тињајућих непријатељстава и директних окршаја.

Чак и за оне који помно прате дешавања на Блиском истоку није било једноставно да растумаче све непознанице, али је код многих преовладала насушна људска потреба да се ствари некако протумаче и у складу са тим, подржи једна или друга страна.

Прегруписавање је нарочито узело маха на друштвеној мрежи Икс, где се геополитика Блиског истока укрстила са геополитиком регионалних размирица, што је добило незамисливе димензије и правце које не би могао да предвиди ни најискуснији познавалац Твитер кланова. 

Ко би у балканској подели улога могао да буде Хамас, а ко Израел? Ко је осуђен што је осудио злочин, а ко га није довољно осудио?

И какве све то везе има са Сребреницом, Јасеновцем, ОВК, градоначелницом Сарајева и Александром Вулином?

Одричеш ли се Сотоне?

Док су челници ЕУ, САД и НАТО изразили безрезервну подршку Израелу, поједини домаћи заступници евроатлантских вредности били су, ипак, мало хладније главе. 

"Снажно осуђујем недавне нападе Хамаса на цивиле, убијања и киднаповања", написао је Наим Лео Бешири из Института за европске послове, а затим додао да је важно да израелске снаге гарантују безбедност палестинским цивилима.

Он је оценио да свака порука осим осуде терора и позива на заштиту цивила и инфраструктуре дубоко подрива људскост.

"Да ли си осуђивао ОВК за нападе на Српске цивиле и зашто ниси?", упитао је корисник Муцони, на шта је Бешири поручио "Имао сам 10 година".

"Да ли их осуђујеш сада?", уследило је потпитање, које је, ипак, остало без одговора. 

Шио ми га Ђура

Балансиран је био и Драган Бурсаћ, колумниста "Ал Џазире", апелујући да се не дозволи "нови холокауст и антисемитизам над Јеврејима", нити "убијање палестинских жена и деце као у губилиштима Варшавског гета".

"Нема 'али'", оштро је закључио Бурсаћ сваку расправу. 

Таман кад је просечни Твитераш могао да помисли "ето, нешто добро у целом овом лудилу", те да су ужасни призори из Газе допринели да се страсти на домаћем терену смире, балансирани колумниста поделио је објаву корисника Ђуро, у којој се наводи да "Србија по сваку цену покушава да од Црне Горе направи појас Газе".

"Крајње је време да међународна заједница, НАТО, а богами и земље у окружењу, том терористичком злу на Балкану, стану ногом за врат", поручио је Бурсаћ преко Ђуре, остављајући без објашњења ову невероватну менталну гимнастику, над којом би се и сам Мираш Дедеић зацрвенео. 

"Прећера га мало", твитовао би можда лидер канонски непризнате ЦПЦ, само да су код нас ствари мало више балансиране него на Блиском истоку. 

Зна се ко овде краде

Но, нису сви желели да се крију иза "млаког ботсајдизма и лажног баланса", где су, наводно, обе стране подједнако криве (који се, да подсетимо, недавно смучио и председнику Србије као принцип који се примењује на односе Приштине и Београда, па је поручио да је "очигледно ко је овде крив").

"Потпуно сам затечен масакром на Супернова фестивалу", написао је Натан Албахари из Покрета слободних грађана, наводећи да су "Хамасови терористи хладнокрвно убили стотине младих људи, а безброј је киднаповано".

Он је оценио да је у питању незамислив хорор и пакао, те да за тако нешто "не постоји никакав изговор или оправдање", али је остао нем на коментаре да "не постоји ни изговор за бруталност Израела према цивилима у Гази која је уследила".

50 нијанси Бењамине Карић

Ако је неко помислио да је само Црна Гора потенцијални Појас Газе, брзо је био демантован. 

"Врло ме емотивно потресла информација да је Газа тренутно без воде, струје. Ми који смо преживели опсаду Сарајева знамо какав је то осећај", написала је градоначелница Сарајева Бењамина Карић и додала да "морамо подједнако осудити сваку недужну жртву, и у Израелу и у Палестини".

Можда би се боље видело свих 50 нијанси пацифизма градоначелнице Сарајева да се подсетила и захтева да се из Сарајева уклоне табле са бројем прогнаних Срба, због којих је подносила и пријаве Тужилаштву БиХ. Но, трн у оку твитераша било је нешто друго. 

Оштра реакција је дошла од адвоката Чедомира Стојковића, који јој је замерио да подилази муслиманском бирачком телу и да изједначава регуларну војску и полицију са "терористичком парамилитарном групом која одсеца главе убијеним цивилима и масакрира децу на музичком фестивалу". 

"Један злочин везујете за други, и осуду једног условљавате осудом другог. Онда се бојим да тиме релативизујете и многе злочине које је ваш народ претрпео и тиме директно дајете аргументе онима који поводом геноцида у Сребреници говоре 'али био је пре тога Јасеновац', и признање Сребренице условљавају претходним 'признавањем Јасеновца'", оценио је Стојковић.

Он је у једној од објава навео да "тек сад када је Хамас направио стотине стравичних злочине, Бењамина се сетила неких других злочина".

"Па што си их се тек сад сетила Бењамина? Да ли зато што тих злочина није било, или зато што тебе уопште није било брига за те злочине?", није одустајао адвокат. 

Нагађање ко би могао да буде Израел, ко Хамас, а ко претендује на Појас Газе у балканској подели улога инспирисало је и уредника "Српског портала" Дејана Вукелића. Он је градоначелници Сарајева честитао што је једина од свих бошњачких политичара саопштила шта већина тамо стварно мисли. 

"Сарајевом и калифатом владају исламски фанатици који се по својим ставовима ни по чему не разликују од Хамаса", навео је Вукелић, додајући да "ми Срби морамо да се потрудимо да цео свет сазна ову истину и схвати да се ми на Балкану суочавамо са истим варварством као и Израел у овом тренутку".

Мај нејм из Вулин, Александар Вулин

Нису боље прошле ни поруке домаћих лидера, па је тако Бобан Богдановић из Института за евроатлантску стратегију замерио председнику Србије Александру Вучићу што је осудио "ужасне нападе на Израел".

"Не осуђујете, јер сте намерно изоставили реч 'тероризам'! Да сте искрени, ваша изјава би гласила: 'Осуђујем ужасне ТЕРОРИСТИЧКЕ нападе на Израел...'", појаснио је Богдановић.

Он је поручио Вучићу да је његова изјава "у најмању руку скандалозна и у складу са недавним терористичким нападом на Републику 'Косово'".

Богдановић је председнику Србије замерио и "помоћ, сарадњу и безрезервну подршку" појединим лидерима Хамаса, али је Вучић ипак боље прошао од директора БИА Александра Вулина, који је, изгледа, "закувао" целу ствар на Блиском истоку. 

"Јасно вам је сад шта је радио Вулин у Израелу...", написао је директор вести телевизије Нова Слободан Георгиев, мада би се могло рећи - судећи по коментарима на ову и на друге објаве - да свезнајућим твитерашима ама баш ништа није јасно.

image