Србија и Балкан

Патријарх Порфирије у Подгорици: Знамо ко смо, којим језиком говоримо и ком народу припадамо

Поглавар Српске православне цркве борави у посети Подгорици, а обратио се верном народу испред Саборног храма
Патријарх Порфирије у Подгорици: Знамо ко смо, којим језиком говоримо и ком народу припадамо© Antonio Ahel/ATAImages

Патријарх Српске православне цркве Порфирије поручио је у Подгорици окупљеним верницима да у том граду у којем је рођен Свети Сава добро знају ко су, којим језиком говоре и ком народу припадају – верници Српске православне цркве, да говоре српским језиком и да су припадници српског народа.

Ова изјава патријарха српског је важна имајући у виду да долази у сусрет попису становништва који ће у Црној Гори бити одржан почетком новембра, а на којем ће се грађани изјашњавати које су националности, којој вери припадају и којим језиком говоре.

Патријарх Порфирије је рекао да сваки Србин који је православне вере, ма где се налазио, може рећи да је Подгорица његово духовно родно место.

"Сви смо на неки начин одавде потекли и управо из тог разлога овде у Подгорици не постоји никаква потреба да нам било ко каже ко смо и шта смо. Више него другде, овде у Подгорици, у Немањином граду, у граду у којем се родио отац Светог Саве, овде боље него другде знамо која је то наша вера, знамо ко су наши преци, добро знамо овде у Подгорици и где год да смо којим језиком говоримо и ком народу припадамо", поручио је Порфирије.

Како је напоменуо, дубински осећамо да је једино исправно да наставимо истим путем, путем Светог Симеона и Светога Саве јер живимо у времену разарања трајних, традиционалних, али објективних идентитета.

"Живимо у времену нападаног и нападног наметања конструисаних идентитета у сврху манипулација и доминација, стога је заиста важно, чувати одбранити и сачувати оно што јесмо - оно што се зове идентитетом, свој верски, лични, породични, национални идентитет наших предака и наших потомака", рекао је Порфирије.

Додао је да су сви били одушевљени литијама из Црне Горе којима су људи одбранили основна права СПЦ.

"Тиме сте одбранили оно што јесте, јер сте добро знали и знате да онај ко не зна ко је, долази у ситуацију да му неко други каже ко је, да му неко други одреди ко је, а ви, браћо и сестре знате ко сте. Знамо да сте утемељени у светосавској и чистој вери која нам дарује изнад свега сваку врлину, племенитост и просвећеност", рекао је Порфирије.

"Поносимо се што говоримо најчистијим српским језиком Његошевим, што говоримо овде и где год да смо. И изнад свега његовим унутарњим језиком и дисањем. Поносни смо што говоримо језиком Стефана Љубише, српским језиком Марка Миљанова, јер само на свом, српском језику, можемо изразити оно најбоље у нама", рекао је Порфирије.

Додао је да смо поносни што припадамо "страдалном, распетом, али на путу васкрсења српском народу".

"Драга духовна децо, као ваш патријарх дужан сам, а осећам и личну потребу да вас подржим да у свакој прилици са поносом и достојанством, потпуно слободно и одлучно испољавате и на најбољи начин сведочите свој идентитет као верници свете Српске православне цркве и као говорници српског језика којим су најбољи међу нама изговорили и написали најлепше мисли, песме и приче и као дични припадници српског народа који је у свим историјским искушењима блистао најпре чојством и јунаштвом. То је право и одговорност, обавеза и дужност свакога од нас", поручио је Порфирије.

image